Burgemeester Onthulling portret Dick Bruna

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Stadhuis, 23 augustus 2017

Mevrouw Bruna, meneer Bruna, Sierk, mevrouw en meneer Kerkhof,

Welkom in het stadhuis. 23 augustus: de verjaardag van Dick. Vandaag zou hij 90 zijn geworden.

Ik heb wel eens gelezen dat Dick Bruna zelf helemaal niet van verjaardagen hield. Toch is dit een goed moment om nog even in alle rust en zonder grote gebaren bij hem stil te staan.

Hier aan de buitenwanden van de Grote Hal zijn portretten en andere kunstwerken verzameld die samen een indruk geven van de sfeer, het karakter en de geschiedenis, kortom het wezen van onze stad. Als er iemand is die in dat Utrechtse cultuur-historische landschap niet mag ontbreken, is het Dick Bruna.

In de geest van een even beroemde maar heel andere kinderboekenschrijver, Roald Dahl, is Dick in de loop van de jaren uitgegroeid tot de Grote Vriendelijke Reus van Utrecht. Een man met een reusachtig talent die vele jaren lang met grote gedrevenheid heeft gewerkt aan zijn oeuvre. Een bescheiden man met een groot hart en een warme uitstraling, die vooral met kinderen volstrekt op één golflengte zat. Tegelijkertijd ook een mens van vlees en bloed, die soms worstelde met boosheid, onzekerheid, angst en andere heftige, soms paradoxale emoties.

Die hield hij zorgvuldig buiten zijn werk. Werk dat hem, bij jong en oud, misschien wel tot de Utrechter maakt wiens naam in de wereld het bekendst is. Althans na Nijntje zelf.

Met Dick is ons op 16 februari een grootheid onder de Utrechters ontvallen. Maar zijn werk en persoonlijkheid zullen blijven fascineren. We zijn dan ook dankbaar voor Dick Bruna’s portret hier in het Huis van de Stad.