Burgemeester Onthulling portret U.S.R. ‘Triton’ in portrettengalerij stadhuis

Dank, Tess Meerding.

Welkom Fiep, Kaj, Jacob, Harold en Jakub,
Leden van U.S.R. ‘Triton’,

Welkom hier op het Stadhuis, mede namens de hier aanwezige raadsleden.

Ja, je kan hem natuurlijk ieder jaar winnen… Maar dan hing de muur hier helemaal vol met portretten. Maar soms moet je echt eventjes geduld hebben. En soms duurt het allemaal  langer dan ‘eventjes’…

Misschien kent u het verhaal van ‘Billy de Geit’. Dit jaar is het precies 75 jaar  geleden dat William Sianis zijn geit Billy mee nam naar een honkbalwedstrijd in Chicago. Kennelijk kon zoiets toen nog… Zijn favoriete club Chicago Cubs speelde tegen de Detroit Tigers. De teams waren in een heroïsche strijd verwikkeld om de World Series. Dat is de prijs die iedere honkballer  wil winnen. Helaas haalden William en Billy het eind van de wedstrijd niet. Want Billy stonk zo, dat William en zijn geit het stadion uit werden gezet. Sianis was daar zo boos om dat hij een vloek uitsprak. De Cubs zouden nooit  de World Series gaan winnen. Ze verloren dat jaar inderdaad. En ook jaren, decennia later wonnen  de Cubs geen enkele hoofdprijs.  De vloek duurde 71 jaar. Pas drie jaar geleden wonnen de Cubs – eindelijk – de World Series. En was de vloek van Billy de Geit verbroken.

Weet niet of Triton ook ooit iemand met een geit, of een ander stinkend huisdier, heeft weggestuurd. Maar 52 jaar niet de ‘Race der Races’ winnen…je zou er bijgelovig van worden. Gelukkig klopte dit jaar alles. Er was een top-equipe. Er was veel vertrouwen. Velen hadden ‘een donkerblauw vermoeden’ dat het ging gebeuren. Het was nu of nooit. En het lukte… Het werd een heroïsche race, met het succes waar Utrecht al een halve eeuw naar snakte.

De vergelijking met het Songfestival gaat misschien wat mank, maar het was een vergelijkbaar gevoel. Het was lang wachten. Maar het wachten waard. Want de weelde van winnen went snel. Als je jarenlang hoopt en verliest, traint en knokt,  wacht en smacht…dan komt vroeg of laat  één keer dat succes. Na zoveel lijden wordt winnen pas echt heroïsch. Wordt geschiedenis geschreven… Praten ze generaties later nog over je.

Voor u kwam dat historische en heroïsche moment ook pas na een halve eeuw. Hoop wel dat we de eerstvolgende Triton-zege nog mogen meemaken… Voor nu bevindt u zich in een select gezelschap. Bevind mij ook in select gezelschap… Want heb dankzij uw heroïsche zege de eer om samen met u dit portret te mogen onthullen.