Burgemeester Onthulling tegeltableau ABC-straat

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, ABC-straat, 14 september 2018

Mevrouw (Carolien) Greep, mevrouw (Joanneke) Prins-Greep, mevrouw (Jackie) Sleper, geachte leden van straatorkest Tegenwind, beste bewoners van de ABC-straat en omstreken,

Een bijzonder initiatief en dat is het, zeg ik, helemaal in de geest van de vader van Dik Trom. Een tegeltableau van Jackie Sleper dat de geschiedenis vertelt van de ABC-straat.

Hier in de binnenstad is dat altijd al een bijzondere straat geweest, alleen al vanwege de naam. De straat zelf is eeuwenoud. Pakweg 15e-eeuws. Ben geen straatnamendeskundige. Maar heb wel begrepen dat je over deze naam alleen maar kan fantaseren. Woonde hier ooit een schoolmeester? Was er een school? Stond er een herberg die zo heette?

Breed is de ABC-straat nooit geweest. Ook niet vóór de bouw van het WKZ. Ook nooit een woonplaats op stand. Maar wel één van die Utrechtse straatjes waar de sociale cohesie hecht was. Waar men elkaar kende en waar voor elkaar werd gezorgd. Mevrouw Greep vertelde er al over.

En er zaten bovendien instellingen zoals 'Huis de Ark' voor armlastige gezinnen. En, op de plek van het WKZ, vier zogenoemde 'gastkameren', in 1551 gesticht, voor armen die geen dak boven hun hoofd konden betalen. Ooit was de burgemeester van Utrecht één van de executeurs van deze vrijwoningen, waar wonen gratis was. Helaas zijn ze bij de bouw van het WKZ in 1965, gesloopt.

Voor deze straat was de bouw van het WKZ sowieso een forse ingreep en later hield het straatje aan de aanwezigheid van verslaafden soms zelfs een licht negatief gevoel en reputatie over. Natuurlijk - benadruk ik nog maar eens - helemaal ten onrechte.

En nu is er wéér een mijlpaal in de geschiedenis van de straat: de bouw van tachtig huurwoningen en –appartementen in het voormalige WKZ. Het aantal buren in de straat zal met 240 groeien. En al die nieuwkomers - van starters op de woningmarkt  tot senioren – krijgen allemaal dit prachtige tableau te zien. Dat ook hen herinnert aan de hechte sfeer die hier heel lang heeft bestaan. Waaruit de bewoners van nu, hun gasten, en trouwens iedereen, inspiratie kan putten voor het hier en nu. Graag draag ik nu bij aan de officiële onthulling van het tegeltableau.

Uw mening