Burgemeester Onthulling Vromanbankje

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Zocherpark, 26 november 2018

Goedemiddag, fijn dat u er allemaal bent.

Dear all, I realise that not everybody gathered here speaks Dutch fluently. Well, the essence of this brief ceremony - while it is cold and a little misty, a warm welcome to you all suits well - is, that at this very location Leo and Tineke Vroman had their first kiss... Enjoy.

Welkom aan u allemaal op dit liefdevolle moment tijdens deze eind maandagmiddag. Een speciaal welkom aan initiatiefnemer Arjaan van Nimwegen, zonder wie we hier nu niet stonden en natuurlijk aan de dochters van Leo en Tineke Vroman, Peggy Vroman-Gracy en Geri Vroman-Griffin en hun gezinnen.

Leo Vroman was één van Nederlands grootste dichters. Leo en Tineke Vroman leerden elkaar kennen in oktober 1938 als studenten bij studentenvereniging Unitas (eind vorige week was ik er en ging het onder anderen over Leo). Het grootste gedeelte van hun leven woonden Leo en Tineke in New York. Leo Vroman noemde zichzelf gekscherend ‘de dichter des buitenlands’. De hang naar Nederland bleek uit het feit dat Leo Vroman zijn gedichten in het Nederlands bleef schrijven. Een van zijn beroemde uitspraken is dan ook ‘ik heb toch liever heimwee dan Holland’.

Precies 80 jaar geleden (op 26 november 1938), op een zaterdagmiddag werd er op een bankje in het Zocherpark in het zicht van de Sterrenwacht een keurige zoen op de wang gegeven aan de moeder van de dames Vroman door hun vader...

Het plaatje met de tekst ‘op deze plek wisselden Leo Vroman en Tineke Sanders op 26 november 1938 hun eerste kus. Het regende.’ is een eerbetoon aan Leo Vroman, een Nederlandse dichter die in 1964 de P.C Hooftprijs ontving en van 1932 tot 1940 in Utrecht studeerde en hier zijn Tineke ontmoette. Op het bankje zou hij haar voor het eerst gekust hebben.

Het was de wens van initiatiefnemer Arjaan van Nimwegen een Leo en Tineke-bankje te maken, een literair monument in de Utrechtse binnenstad, op de mooiste plek van het Zocherplantsoen. Daarmee een nieuwe Utrechtse traditie te scheppen waarbij geliefden met enig ceremonieel dit bankje kunnen kiezen om beloften van eeuwige trouw en aanhankelijkheid te bezegelen met een kus. Leo en Tineke geven met ruim 75 jaar samen, een mooi voorbeeld van verknochtheid en verbondenheid.

Om dit plaatje en inscriptie voor elkaar te krijgen, heeft Arjaan van Nimwegen een aanvraag gedaan bij het Initiatievenfonds. Daar wil ik hem voor bedanken. Dankzij hem en het Initiatievenfonds hebben wij nu opnieuw een bijzondere bank in ons prachtige Zocherpark. Mede namens wijkwethouder Anke Klein - die ik als een soort van loco-wethouder vanmiddag vervang - dank ik u hartelijk voor uw aandacht.

Uw mening