Burgemeester Ontvangst burgemeester en schepenen uit Mechelen

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Hal SKU/ Informatiecentrum Stationsgebied, woensdag 10 juli 2019

Goedemorgen,

Vrienden uit Vlaanderen, Burgemeester Somers, Beste Bart,

Mede namens wethouder Lot van Hooijdonk, hier ook aanwezig, heet ik u van harte welkom in Utrecht. Met een afvaardiging van, volgens u 'het sterkste, jongste en vrouwelijkste team ooit'. Een hartelijk welkom ook aan de schepenen De Bie, Vandersmissen en Anciaux.

Over sterke teams gesproken: Was afgelopen weekend in Brussel om de start van de Tour bij te wonen. Dat een Nederlander dan na 30 jaar droog te hebben gestaan uit handen van Eddy Merckx de gele trui mocht ontvangen, was een onvergetelijk moment. Mike Teunissen won verrassend die eerste etappe, mede ook dankzij het werk van de Belg Wout van Aert. Zo zie je maar dat je elkaar wat moet gunnen…

Mag u, burgemeester en schepenen, feliciteren met het winnen, afgelopen 20 juni, van de Europese duurzaamheidsprijs 'de European Green Leaf Award' voor uw aanpak op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid. Alweer de zoveelste prijs voor het 'Geheim van Mechelen'.

Tegenwoordig weet daarom de hele wereld u te vinden en heeft u al vele delegaties op bezoek gehad om te leren van de Mechelse aanpak. De afgelopen 2 decennia is uw stad op alle fronten van kleur verschoten. Nu zijn de straten schoon, het vertrouwen in het lokaal bestuur groot en zijn de inwoners 'fier' op hun stad.

Het resultaat van, zoals jij Bart dat zo mooi weet te zeggen, 'out-of-the-box-politiek', bestaande uit zowel een fors veiligheidsbeleid als een aanpak waarin u heel dichtbij uw inwoners gaat staan en probeert te begrijpen wat er écht leeft bij de mensen. Niet vreemd dat anderen hiervan willen leren. Een hele eer dat jullie vandaag hier zijn en op jullie beurt de tijd nemen om te leren van het 'Geheim van Utrecht'.

Kan u verklappen dat ons college misschien ook wel 'het sterkste, jongste en vrouwelijkste team ooit is'.

Ruim een jaar geleden, op 4 juli om precies te zijn, heb ik jou Bart in Brussel gesproken bij het Comité van de Regio’s. We spraken toen over de Europese verkiezingen en actuele onderwerpen als slimme mobiliteit, radicalisering en een stad voor iedereen met rechten en plichten.

We spraken toen ook af om elkaar een keer in Utrecht te ontmoeten, zodat wij iets kunnen delen over onze mobiliteitsaanpak en u onze wethouders en ambtenaren verder kunt introduceren in het 'Mechels Model'.

Het heeft even geduurd voordat het zover was. Uiteraard moest u als burgemeester de verkiezingen afwachten.Voor mij was het geen verrassing dat u in het najaar met een groot aantal stemmen werd herkozen.

Volg ook met grote belangstelling uw ambities om terug te gaan naar de nationale politiek. Voor Mechelen zou dat een groot gemis zijn, maar anderzijds een kans om het Mechelse model landelijk uit te rollen ...

Bijzonder dat we vandaag wederzijds van elkaar leren. Utrecht werkt aan Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen, ofwel: "Healthy Urban Living for Everyone". Dit alles om de welbekende Sustainable Development Goals te halen. Van groot belang. Utrecht heeft hiervoor een aantal stappen gezet en deelt graag die kennis daarover.

Wens jullie ten slotte een inspirerende en leerzame dag toe. Kom vooral nog eens terug en ongetwijfeld tot ziens.

Uw mening