Burgemeester Ontvangst jeugdwereldkampioen darts Justin van Tergouw

Stadskantoor, 23 januari 2018

Welkom Justin, moeder, oma, tante en sponsor.

Twee jaar geleden mochten wethouder Paulus Jansen en ik je ook al feliciteren. Je was toen nog een halve kop kleiner dan ik. Als dat zo doorgaat, toren je boven iedereen uit. Letterlijk.

Maar ook figuurlijk ben je een grootheid aan het worden. Je stapelt prijs op prijs. In oktober werd je in Japan wereldkampioen bij de World Darts Federation (WDF). En twee weken geleden won je ook bij de BDO de Lakeside Youth Championship. En dat zijn dan alleen jouw gewonnen WK’s… Want in Malmö greep je ook nog eens twee Europese titels.

Geweldige prestaties die het voor de gemeente Utrecht tot een eer maken, je hier te mogen ontvangen.

Aan de andere kant maakte een blessure dat je het in 2017 rustiger aan moest doen. Ik snap heel goed hoe dat voelt, als je lijf je even terugfluit. Je wilt zó graag, maar het kan even niet. Ook ik heb een beetje geleerd naar mijn lichaam te luisteren. Ik hoop dat het jou ook heeft geholpen.

Justin, hoe veel je ook al hebt meegemaakt, je dartscarrière is eigenlijk nog maar net begonnen. Sommige profdarters gaan door tot hun zestigste. En jij bent pas 17. Jij kan dus nog  minstens 40 jaar mee. En dat is goed nieuws. Voor alle dartsfans. Zij kunnen nog heel lang  genieten van jouw one-hundred-and-eighties. Voor jou. Want jij gaat zeker nog een paar prijzenkasten vullen.

Eigenlijk ontbreekt er nog één ding. Een plek in het rijtje Raymond van Barneveld; Jelle Klaassen; Michael van Gerwen.

Die dag gaat ooit komen. Dat weet ik zeker. Maar iedere darter van naam… heeft ook een bijnaam! We hebben Barney. We hebben Snelle Jelle. En Michael van  Gerwen heeft zelfs zeven bijnamen.

Een darter met zoveel talent als jij verdient er ook één. Mag ik een voorstel doen?

Ik zei al: deze Utrechter torent boven iedereen uit. En zoals je weet zijn we hier in de stad dol op torens. Voor ons ben jij The Tower.

Justin, beste mensen,

Dank jullie wel dat jullie hier waren. Nogmaals: een grote eer. Namens de gemeente feliciteren wethouder Paulus Jansen van  sport en ik je van harte. We wensen je veel succes en vooral veel spelplezier. Want dat is en blijft de brandstof voor iedere topsporter.