Burgemeester Ontvangst (Skate) Keet Oldenbeuving

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Stadskantoor, 10 oktober 2018

Ha die Keet, beste (moeder) Elsbeth, (vader) Henno en (broertje) Teun, welkom in het stadskantoor, welkom op mijn werkkamer op de 20e verdieping.

Iedereen heeft wel een talent, kan op alle gebied zijn. Jouw talent, Keet, wordt nog het best zichtbaar, vind ik, als je kijkt naar vertraagde opnamen waarop je kunt zien hoe jij een truc uitvoert. Lijkt echt op ballet. Net als balletdansers lijken skateboarders helemaal los te staan van de zwaartekracht. Als je dat ziet, dan begrijp je als toeschouwer wat jij bedoelt met het zinnetje: 'op een skateboard ben je vrij'. Hoewel je zo’n truc alleen maar kan doen als je heel vaak en heel intensief hebt geoefend. Tenminste, dat denk ik.

Goed om af en toe naar zo'n langzame opname van je te kijken. Want jouw ontwikkeling als skateboarder gaat momenteel razendsnel. Je bent geselecteerd voor de Olympische Spelen in Tokyo. Prachtig. Na je overwinning in Rotterdam, vorige maand, sta je zelfs bovenaan op de Wereldranglijst 'Pro Girls Street'. Je bent uitgegroeid tot een internationale topper.

Wat ik daarbij enorm bewonder, Keet, is dat je zo nuchter blijft over alle topsportverschijnselen die je nu meemaakt. Bijna elke dag trainen. Reizen over de hele wereld. De druk van het moeten winnen. Interviews. Je sociale media bijhouden. Op bezoek bij de burgemeester. Ai.

Nog helemaal afgezien daarvan dat je van tijd tot tijd ook naar school moet en dat het niet gek is om af en toe toch ook nog gewoon thuis te eten.

Maar we kunnen er niet omheen dat je ijzersterke optreden als skateboarder maar ook de persoon die je bent, tot de verbeelding spreken van heel veel mensen in Utrecht. Dat is de reden dat je, namens de gemeente Utrecht, hier heb uitgenodigd. Om je namens de gemeente een cadeautje te overhandigen. Heel veel succes met je sport en we zullen je de komende jaren zeker blijven volgen, bijvoorbeeld tijdens je voorbereiding op Tokyo 2020. Ik ben al aan het sparen, dus wie weet kan ik je komen aanmoedigen.

Uw mening