Burgemeester Ontvangst stadsprins Martijn XLII (de 42ste)

Utrecht, Michaelskapel Domtoren, 6 december 2018

Beste mensen, geachte aanwezigen, hoogheden uit de regio,

Allereerst een hartelijk welkom aan stadsprins Martijn XLII (de 42ste), aan hofdame Miranda Tromp en adjudant Wim van Beers. Een grote eer u op deze fraaie locatie te mogen ontvangen.

Ooit was dit de privékapel van de bisschop van Utrecht, die hij via een luchtbrug kon bereiken. Nu kan dat alleen nog via de trap, ik hoop dat u die een beetje makkelijk op hebt kunnen komen (en straks weer af).

U bent opnieuw met velen aanwezig en net als altijd prachtig gekleed. Dat belooft veel moois dit jaar in Leemput. Prins Martijn, u bent een echte Utrechter met een warm kloppend hart voor carnaval. U bespeelt al vele jaren de bekkens in Boerenkapel de Blaaskinkels en u bent de tweede stadsprins die uit de Blaaskinkels voortkomt. Een prima carnavalsleerschool, want ook de voorzitter van de federatie, de CFU, Hans Kock, komt er vandaan. Uw hofdame en liefhebbende echtgenote Miranda is, evenals uw adjudant, afkomstig van d'Opsnaaiers. Daar is zij al twee keer prinses geweest. Nu staat zij als hofdame aan uw zijde en uw zoon Giovanni maakt, met zijn trombone, het plaatje compleet. 'Laat hem maar lekker schuiven' is voor hem een passend motto.

Trouwens ook uw eigen motto mag er zijn: 'we gaan er tegenaan'. Een passende oproep om de mouwen op te rollen en ze daarna weer af te rollen om er samen een mooi carnaval van te maken. Tot mijn genoegen las ik in uw proclamatie: ‘Onthoud, carnaval vier je niet alleen, schik maak je met iedereen.‘ En daar verwoordt u heel treffend waar carnaval voor staat: weg met petten en strepen, met rangen en standen, tijdens carnaval zijn we allemaal gelijkwaardig. Wat natuurlijk niet wegneemt dat we u, hoogheid, en uw hofdame met extra eerbied ontvangen.

We gaan er dus tegenaan. Wat óók betekent dat veel mensen ontzettend hun best gaan doen of daar al mee bezig zijn om van carnaval echt een geweldig feest te maken. Niet voor het geld, de roem of de eer maar omdat ze iets voor anderen willen betekenen. Geheel op vrijwillige basis. Dat blijft prachtig. Want waar en wat zou het carnaval in Leemput zijn zonder de verenigingen, de CFU en al die enthousiaste en onvermoeibare vrijwilligers. Die kleding maken. Wagens of zalen inrichten. In commissies en besturen zitten. Locaties regelen. Als EHBO'er optreden. Achter de tap staan. U allen maakt het verschil en daar mag u trots op zijn. Gedeelde vreugde is dubbele vreugde.

Maar ook de zorgzaamheid voor elkaar. Zoals ik in uw proclamatie lees: ‘Denk eraan, heeft BoB even geen tijd, er is altijd een taxi die rijdt.’ Zo zie ik het graag: uitbundig feesten en dan weer veilig naar huis.

En daarom, prins Martijn, hofdame Miranda, geachte carnavallisten en andere aanwezigen, ga ik er samen met u graag tegenaan en wens ik u allen een aangename bijeenkomst hier in de Michaelskapel, daarna een heleboel voorpret en ten slotte een prachtig en vreugdevol carnaval, vanaf 3 maart volgend jaar.