Burgemeester Ontvangst Stadsprins Martijn XLIII

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Stadhuisbrug, stadhuis, 12 december 2019

Goedenavond allemaal,

Natuurlijk begin ik graag met een hartelijk welkom voor stadsprins Martijn de 43ste, oftewel Ad Betzold. Een speciaal welkom ook voor zijn hofdame Monique Betzold-Maaswinkel en zijn adjudant René Schouten. Het is mij een eer u hier te mogen ontvangen.

En dat welkom geldt uiteraard ook voor u allen hier aanwezig. Jong en oud ... Wat ziet u er weer mooi uit …  Veelbelovend ... Leemput zal schudden op zijn grondvesten, zoals het hoort bij carnaval. Prins Martijn, u bent geboren en getogen in Utrecht. Ik heb me laten vertellen dat u een echte carnavalsman bent. Zingen, daar is de liefde voor het carnaval voor u mee begonnen. Hoop dat we daar straks nog een stukje van mogen horen ... Want een zingende prins maak je niet elke dag mee. En u zingt niet alleen tijdens het carnaval. U treedt ook op voor ouderen en mensen met een beperking. Dat is voor u en voor hen, zo heb ik gehoord, een feest om te mogen doen. Wat geweldig dat u dit doet. Terecht een vorstelijk gebaar. 

En er is meer … Want u bent ook actief als keeperstrainer bij VVJ. En u mag graag een potje darten. Een pijltjes-gooiende prins … Met Michael van Gerwen als voorbeeld – niet alleen als stadsprins legt u de lat hoog … U heeft zelfs op redelijk niveau gespeeld. Alle reden om u 'Prince One hundred and eighty' te noemen. Maar laten we het hier, vandaag houden op Martijn de 43ste … Met Monique Betzold-Maaswinkel als echtgenote en hofdame aan uw zijde. Samen heeft u 5 kinderen. Zij zijn vast trots op hun prinselijke ouders. En laten we ook uw adjudant niet vergeten … René Schouten heeft ervaring als adjudant, maar ook als stadsprins. Kortom, hier staat een ijzersterk trio.

Uw motto dit jaar is: "We zetten samen Leemput op z’n kop." Een mooi motto. De ultieme uitnodiging om flink los te gaan. Maar … dat doen we wel samen. Want carnaval is bij uitstek het feest van, voor en door iedereen. Mooi om dat ook in uw proclamatie terug te zien: "We gaan er tegen aan, ook wij zullen dan niemand meer laten staan." Zo zien we het graag in Leemput, en ook in Utrecht trouwens: iedereen is van harte welkom. Dat begint, beste mensen, vandaag, hier, op het Stadhuis. Alle ingrediënten zijn er om er een mooie carnaval van te maken. Leemput gaat op z’n kop … maar we komen ook weer netjes op onze pootjes terecht. Want: carnaval betekent ook goed voor elkaar zorgen. Zorgen dat het voor iedereen fijn en veilig is. Zie dat ook terug in uw proclamatie: "Laat menig glaasje mengen, maar laat dan wel de BOB u thuisbrengen." Had het niet beter kunnen verwoorden…

Prins Martijn, hofdame Monique en alle aanwezigen,  wens u in alle opzichten een fantastisch en onvergetelijk carnaval.

Uw mening