Burgemeester Open dag Brandweer de Meern

Utrecht, Kazerne De Meern, zaterdag 22 juni 2019

Beste mensen, meisjes en jongens, mensen van de brandweer,

Wees gerust. Probeer het kort te houden. Want wie zit er nu te wachten op een toespraak van de burgmeester tijdens een open dag van de brandweer? Kan heel veel vertellen over het werk van de brandweer. Hoe mooi, spannend en afwisselend het vak is. Want zegt u nu zelf: wie wilde vroeger niet bij de brandweer? Genoeg verhalen. Maar die verhalen wilt u natuurlijk vooral horen van echte brandweermannen en –vrouwen. Grijp vandaag je kans en vraag hen de brandweer-overall van het lijf.

U hoort van hen alle verhalen. Weet ook uit eigen ervaring hoe mooi en spannend een bezoek aan de brandweer is. En weet zeker dat niet alleen de mensen van 10 jaar en jonger vanmorgen vol verwachting van huis zijn gegaan. Begrijp dat volkomen. Want hier krijg je een mooi en uniek kijkje in een hele andere wereld.

De wereld achter de loeiende sirenes, voorbijrazende blusauto’s en lange ladders.
Dappere mannen en vrouwen, op weg naar een brand en hopelijk ook op weg om mensen en dieren te redden. 24 uur per dag. 7 dagen in de week. En 365 dagen per jaar. We hopen dat we de brandweer zo weinig mogelijk nodig hebben. Maar wat zijn we blij dat ze er altijd voor ons zijn.

Deze open dag heeft dit jaar een bijzonder tintje. Het korps De Meern bestaat 80 jaar. Het begon allemaal in 1939, vlak voor de oorlog. Een van mijn verre voorgangers, de heer Van Koningsbrugge, burgemeester van Veldhuizen en Harmelen, nam het initiatief voor de oprichting van een vrijwillige brandweer.

Na de gemeentelijke herindeling in 1954 werd dit de Vrijwillige Brandweer De Meern.  Met deze kazerne sinds 1990 als thuisbasis. Al 80 jaar is de brandweer van De Meern actief. Sinds 3 jaar zijn ze ook inzetbaar bij reanimaties en volgend jaar komt
er een nieuw blusvoertuig. Mooie reden om dan weer naar de open dag te komen...
Feliciteer alle brandweermannen, brandweervrouwen en andere betrokkenen van harte met de 80ste verjaardag. Geniet van deze mijlpaal, op naar de 100. Wens u allen vandaag een leuke, leerzame en spannende dag.