Burgemeester Opening 21e editie Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer

Utrecht, Koninklijke Jaarbeurs, 23 januari 2019

Goedemiddag allemaal, welkom in Utrecht, welkom in de Jaarbeurs, bezoekers en exposanten van de Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer en studenten van de Hogeschool Utrecht en Windesheim uit Zwolle.

Dank voor de aardige welkomstwoorden beste Ton (Rooijakkers) en dank ook voor de rondleiding van zojuist in de hallen 10, 11 en 12. Voor mij is het de tweede keer dat ik mag bijdragen aan de opening van deze vakbeurs, het was opnieuw een genoegen al het getoonde te zien en viel niet mee om alle verleidingen - 'Komt u vooral even kijken' riep bijna iedere exposant - te weerstaan.

Over tot de orde van de dag.

Dat wordt spannend: wie gaat de 9e editie van de FGNoviteitenprijs (2019) winnen? De hooggeleerde Kris Pattyn uit het Belgische Leuven stelt zo meteen de genomineerden aan ons voor. Welke van deze 5 meest spraakmakende innovaties op facilitair gebied, waar u als bezoekers de komende dagen uw hart aan kan ophalen, gaat winnen?

En het is belangrijk, want tegenwoordig gaan ontwikkelingen zo snel, dat ze al de lancering bijna weer zijn achterhaald. Voor zover ik er een beeld bij heb (en ik heb het ook nog even nagevraagd bij ons eigen gemeentelijke facilitair management), staat in dat vakgebied de mens meer en meer centraal.

Dat wil zeggen: naast beleving, is er steeds meer aandacht voor het welbevinden van de medewerker. Worden op het werk steeds vaker ook bepaalde privézaken gefaciliteerd. Omdat werk en privé steeds meer door elkaar lopen. Postpakketjes die je kan afgeven. De stomerijservice.

Moeten medewerkers een beetje beschermd worden tegen de 24-uurs bereikbaarheid. Bijvoorbeeld niet meer bereikbaar zijn voor mail na 20.00 uur. (Dat geldt natuurlijk niet voor burgemeesters, die zijn een soort kleine zelfstandigen die voor ‘hunzelf’ zijn begonnen...)

Een derde ontwikkeling is dat kantines steeds meer multifunctionele bedrijfsrestaurants worden. Die je kan gebruiken als ontmoetingsplaats en werkplek. En waar ook na werktijd maaltijden worden aangeboden. In ons stadskantoor bijvoorbeeld op dins- en donderdagavond tot 18.30 uur 's avonds.

De juiste werkplek draagt bij tot de gezondheid van de medewerkers. Qua inrichting van de werkplek is staand werken bij ons al heel normaal. Maar ook werkplekken waar je fietst en wandelt, behoren tot de opties. Over liggen heb ik het nog even niet.

Net als u allemaal, proberen we om ons stadskantoor te maken tot een nóg betere en gezondere plek om te werken. Verzamelen we data waarmee je facilitair management en gebouwbeheer beter op elkaar kan laten aansluiten. Bijvoorbeeld om er achter te komen welke werkplekken en etages wanneer worden gebruikt, met het oog op het tijdstip waarop ze kunnen worden schoongemaakt.

Robotisering is een laatste trend die ik heb genoteerd. Het spreekt tot de verbeelding. Ook wij bij de gemeente Utrecht hebben robotisering in beeld, bijvoorbeeld voor schoonmaak en receptie.

Allemaal ontwikkelingen die het er voor facilitair managers (en trouwens ook voor burgemeesters) alleen maar spannender op maken. Uitdagender.

Zeker in een stad die een 'gezond stedelijk leven voor iedereen' hoog in het vaandel draagt. Een ideaal waar facilitair management een bijdrage toe kan leveren, bijvoorbeeld door aan te dringen op duurzaam en circulair werken. De gemeente Utrecht vraagt leveranciers bijvoorbeeld elektrisch te bezorgen, biedt gezonde voeding aan in het restaurant, scheidt het afval beter en bestelt meubilair bij een voor 100% circulaire leverancier.

Kan me overigens voorstellen dat het Jaarbeursplein en omgeving een echte hotspot wordt waar je de nieuwste ontwikkelingen op facilitair gebied in actie kan zien. Het World Trade Center (aan de opening waarvan ik vorig jaar september mocht bijdragen) is net als het stadskantoor een goed voorbeeld.

Standhouders, bezoekers, studenten, medewerkers van de Jaarbeurs en van HoLa Press,

De 21ste Vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer gaat nu officieel beginnen. Iedereen heel veel plezier, inspiratie en succes toegewenst...

De 5 genomineerden zijn inmiddels door professor Pattyn aan u voorgesteld. En dan mag ik nu als onderdeel van de openingshandeling bekend maken wie de winnaar is van de FGNoviteitenprijs 2019. Wie van de deelnemende bedrijven, met andere woorden, het meest innovatieve product of de meest innovatieve dienst aanbiedt. Ik maak de envelop open. De winnaar is: het Kitchenflex detectie- en blussysteem van Saval. Van harte gelukgewenst.