Burgemeester Opening 36e seizoen Kerken Kijken Utrecht

Utrecht, Janskerk, 22 juni 2018

Geachte aanwezigen,

Dank voor de uitnodiging. Leuk om het nieuwe Kerken Kijken seizoen te mogen openen. Kerken kijken… voor mij is dat synoniem aan de vakantietijd. Wat ik nu ga vertellen, herkent u vast wel. Je bent op vakantie. In Frankrijk. Italië. Spanje. Lekker weer. Op een terrasje. In een oud stadje. Met een mooie kerk. Basiliek. Of kathedraal. Even naar binnen lopen… De koelte opzoeken. De rust vinden. En genieten van alle pracht en praal. Je ruikt de wierook. Hoort de orgelmuziek. En ziet het rijkversierde plafond. De gebrandschilderde ramen. De prachtige beelden. Herkenbaar? Ook dat hoort voor mij bij het vakantiegevoel.

En weet u? Voor dat vakantiegevoel hoef je niet eens naar Frankrijk, Italië of Spanje. Ook in de Utrechtse binnenstad krijg je dat vakantiegevoel. Hier in de Janskerk. En in 11 andere kerken, die meedoen aan Kerken Kijken Utrecht. Al 36 jaar zwaaien iedere zomer de Utrechtse kerkdeuren open. De gemeente vindt het rijke religieuze erfgoed in onze stad belangrijk. Zo belangrijk, dat de gemeenteraad in 2017 de Utrechtse Visie Religieus Erfgoed opstelde. Met inbreng van Kerken Kijken Utrecht. Utrecht vindt dat iedereen deze bijzondere gebouwen mag zien. Daarom vinden wij Kerken Kijken een mooi initiatief. Dat we financieel ondersteunen. Vanaf het begin al. Al 36 jaar kunnen mensen uit binnen- en buitenland genieten van de Utrechtse kerken. Er valt hier veel te ontdekken. Dit seizoen met, en dat is nieuw, muzikale optredens in de deelnemende kerken. Een mooie samenwerking tussen Kerken Kijken en ZIMIHC. Een extra reden om kerken te gaan kijken.

Met de Domkerk als de publiekstrekker… Meer dan 400.000 mensen kwamen hier kijken in 2017. 100.000, alleen al in juli en augustus. Maar ook de andere ‘binnenstadskerken’ hebben hun eigen schare fans. Deze kerk bijvoorbeeld. Centraal gelegen. Wie kent hem niet… Maar hoeveel mensen weten dat deze kerk ooit twee torens had? Ooit dienst deed als houtopslag? Ooit een kazerne was voor Pruisische en Russische soldaten? Of de Willibrorduskerk. Sober van buiten, rijkversierd van binnen. Kleurrijk. Uitbundig. Adembenemend. Italiaans haast. Het werk van Caravaggio zou hier niet misstaan. Kortom: in onze kerken valt veel te zien. Heel wat te ontdekken. Volop te genieten.

Natuurlijk hoop ik dat Kerken Kijken Utrecht ook deze zomer weer veel bezoekers trekt. Bezoekers die voor hun stukje vakantiegevoel naar onze kerken komen… Gewoon, hier in Utrecht. Mogelijk gemaakt door de Kerken Kijken Utrecht. U maakt onze verborgen schatten zichtbaar. En toegankelijk. Veel dank daarvoor. Hiermee voegt u iets toe aan deze stad. Een publiekstrekker. Met 200 vrijwilligers die: de bezoekers verwelkomen in de kerken. Vragen beantwoorden. En rondleidingen verzorgen door het prachtige religieuze erfgoed van Utrecht.

Geachte vrijwilligers, u bent niet alleen het visitekaartje van Kerken Kijken Utrecht. Maar ook een visitekaartje van onze stad. Veel dank. Hoog tijd om het nieuwe seizoen in te luiden. De zomer is begonnen… dus het Kerken Kijken kan beginnen. Graag draag ik bij aan de opening van het 36e zomerseizoen van Kerken Kijken Utrecht.