Burgemeester Opening 38e editie Nederlands Filmfestival

Utrecht, Stadsschouwburg, 27 september 2018

Mevrouw Van der Heiden, beste Sylvia, dank voor je aardige en mooie, voor Utrecht veelbelovende woorden.

Mijn naam is inderdaad Van Zanen, Jan van Zanen, ik werk bij de gemeente en heet u van harte welkom in Utrecht. De stad waar 37 jaar geleden, aan de Springweg, onder de vleugels van niemand minder dan Jos Stelling, de Nederlandse Filmdagen werden geboren. De eerste vertoonde film was 'Het meisje met het rode haar' van Ben Verbong.

En het filmpje van daarnet liet in een paar minuten zien hoe veel er sinds dat eerste festival is veranderd. Aan de Nederlandse film en filmwereld. Aan Utrecht. Aan de wereld.

Utrecht is niet meer, zoals in 2000, een stadje met 230 duizend inwoners, maar heeft de 350 duizend inmiddels overschreden. En beschikt, anders dan toen, niet alleen over prachtige kleine, maar ook over heel mooie grote filmzalen. Rutger Hauer was in de jaren negentig een jonge God. Nu een gerijpt, gerespecteerd acteur. Zo ook, op haar eigen, onnavolgbare manier ik sprak haar net - wat zal mijn moeder trots zijn als ik het haar morgen vertel - Monique van de Ven.

Wat er niet is veranderd... Utrecht en dit unieke festival zijn ook na 37 jaar nog steeds gelukkig met elkaar. De stad is blij met een festival waarvan alleen al de afgelopen 18 jaar het aantal bezoekers meer dan verdubbeld is. Dat tegelijk is uitgegroeid tot een jaarlijkse reünie - Sylvia sprak er net over - voor filmprofessionals. Tot een uitgelezen moment voor kennisoverdracht over het filmvak. Tot een periode van negen dagen van kruisbestuiving tussen filmmakers, publiek en onze mooie stad. Met natuurlijk een vleugje glitter en glamour. Een festival dat er in slaagt inhoud te geven aan een gegeven waar aartsvader Jos Stelling ons afgelopen weekend in het dagblad 'Trouw' nog eens op wees: namelijk dat cultuur verbindt.

Want dat doen de films waarvan we vanaf vandaag negen dagen lang kunnen genieten. Te beginnen met de openingsfilm, waarvan de titel, 'Niemand in de stad', overigens in schril contrast staat met de Utrechtse werkelijkheid (ik zeg het er maar even bij).

Tot de films die ook internationaal al aandacht hebben getrokken, zoals 'Redbad’ en 'Bankier van het verzet'. Tot aangekondigde voetbalfilms zoals 'Voetbal is oorlog' en 'Catacombe'. En honderden andere minder bekende, lange en korte films in alle genres. Kortom... het is bijna zover... Leun achterover. Het licht gaat uit, de gordijnen open. We treden binnen in de wereld van de Nederlandse film. Dank u wel. En geniet.