Oud-burgemeester Jan van Zanen Opening 49e editie Vakantiebeurs

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Koninklijke Jaarbeurs, 9 januari 2019

Excellencies, distinguished guests,

As mentioned, by Jaarbeurs director Marloes van den Berg, I will continue in Dutch in a moment. But what Marloes just said, I want to repeat to you in English: these five days of the Holiday Fair Utrecht can be seen as the centre of the world... Whow.

Beste deelnemers en bezoekers van de Vakantiebeurs,

Welkom in Utrecht, dat zich van zijn beste kant laat zien. Want in januari, tijdens de Vakantiebeurs, is Utrecht altijd een nog mooiere stad dan anders. Want dan komen in Utrecht namelijk alle werelddelen samen. Vind je hier het oerwoud van Costa Rica naast de woestijn van Australië. Een appartement in New York naast een camping in de Achterhoek.

Krijgt het begrip voorpret een ongekende dimensie. Want hier kun je er nu al bij meer dan 1000 stands achter komen hoe het ruikt in Spanje. Hoe je zeilt in een Optimist. Hoe je brood bakt op z’n Kroatisch en hoe Georgische wijn smaakt. Hoe je een tulband maakt (niet in de oven, maar een echte). Hoe je moet kitesurfen of abseilen. Hoe het voelt als je in een duiktank zit.

Laten de standhouders hun gasten kennis maken met de nieuwste trends op het gebied van vakantie en reizen: meer comfort, een steeds meer persoonlijke manier van reizen, de steeds grotere rol van ervaringen. Maar ook het groeiende bewustzijn van sociale, politieke en milieu-aspecten, reizen waar je wat van kan leren en de steeds populairdere kortere reizen. De NS noemde 2019 al 'het jaar van de stedentrip'.

Iedere bezoeker, jong of oud, alleen of in groepsverband, vindt hier in de Jaarbeurs wel iets van zijn gading en we zijn in Utrecht blij dat, op een moment dat de temperaturen nog zo kil zijn en de dagen zo kort, je hier in de stad al terecht kan voor zo'n warm en kleurrijk  evenement.

Geniet, beste mensen, van deze 49e editie van de Vakantiebeurs. Schuif aan op een zonnig terras, neem plaats in een kajak of duik een theater in. Zoek het blootstraatje op, zwerf van down under tot de Plastic Fantastic Zone en vergeet niet even langs te gaan bij Buitenlandse Zaken in Hal 11.

En ik zou geen burgemeester van Utrecht zijn als ik u niet meteen ook vriendelijk zou uitnodigen om ook eens verder te lopen, Utrecht in. Niet alleen een heel mooie, maar ook een slimme, creatieve, gezonde en talentvolle stad. Prima bereikbare bestemming in het hart van Nederland.

Geniet en droom alvast van de vakantie die nog komen gaat. Ik wens alle deelnemers (die weer al hun creativiteit in hun stands hebben geïnvesteerd) en alle bezoekers van de Vakantiebeurs vijf dagen toe om nooit te vergeten.

Uw mening