Burgemeester Opening 50e Vakantiebeurs

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Jaarbeursplein, Koninklijke Jaarbeurs, 15 januari 2020

Dear all,

Welcome to Europe, welcome to the gateway to Europe the Netherlands, welcome to the heart of the Netherlands, the very heart of it: the city of Utrecht ... To me it is a great honour to speak to you on this occasion, dear Lieke Lamb, dear CEO Arp, dear CEO Oostdam and dear CEO Phillips of Ras al Khaimah ... I’ll continue in Dutch ...

Welkom in Utrecht. Welkom op de Vakantiebeurs. De vijftigste Vakantiebeurs alweer. Van harte met deze mijlpaal. Bij het bereiken van een respectabele leeftijd [hoewel: met 50 ben je tegenwoordig piepjong …], gaan de gedachten misschien terug naar de begindagen. Hoe brachten wij in 1970 onze vakanties door? Hoe kozen wij onze bestemmingen? Hoe boekten we een reis? Ga u niet vermoeien met  ‘Jans vakantieverhalen van toen’, maar u herinnert zich misschien ook de stapels reisbrochures, de verhitte discussies aan tafel [wordt het deze zomer de kust, la côte of de costa?] … en de eindeloze autoritten  – zonder airco. [ja, das war einmal…] En voor de kampeerders onder ons het gehannes met doek, stokken en haringen van de oranje en bruine bungalowtent.
Ja echt, we zijn 50 jaar verder. En is veel veranderd in vakantieland: we reizen vaker en verder, we bezoeken landen die 50 jaar geleden nog niet eens bestonden en je gaat tegenwoordig niet gewoon op vakantie … Je kunt kiezen uit cultuurreizen, singlesvakanties en yogatrips. En als we de keuzestress hebben overwonnen, boeken we onze reis gewoon thuis, snel en makkelijk, op internet.

Wat in 50 jaar niet is veranderd, is misschien wel het aardigste onderdeel van een vakantie. En dat is: de voorpret. Want natuurlijk begint de vakantie niet op Schiphol ... Op het meest dichtbij zijnde  treinstation ... Of in de caravanstalling … Iedere reis begint hier in Utrecht, op de Vakantiebeurs. Hier hoort u de mooiste verhalen van de mensen die er echt zijn geweest. Hier beleeft u voorpret in alle geuren, kleuren, klanken en smaken. Al vijftig jaar begint iedere onvergetelijke reis naar het verre oosten, het wilde westen, het hoge noorden of het diepe zuiden, in het hart van Nederland. De komende dagen is Utrecht de populairste  reisbestemming van Nederland. Maar ook na komende zondag kan ik u de Domstad van harte aanbevelen … Bijvoorbeeld op 14 augustus, want dan is, hier in Utrecht, La Gran Salida  de La Vuelta a España. Heeft u ook dan weer una muy buena razón - een zeer goede reden - om naar Utrecht te komen …

Deelnemers en bezoekers van de Vakantiebeurs,

Nogmaals gelukgewenst met de 50e editie … Utrecht is vereerd weer uw gastvrouw- en heer te mogen zijn. De stands, de paviljoens, de terrassen, de hapjes en drankjes, het vertier, de mooie bestemmingen in verre oorden of om de hoek: zij heten u van harte welkom. Waar u ook heen wilt, wat uw reisplannen ook zijn: geniet u de komende dagen van de Vakantiebeurs en voor straks - als u straks de knoop heeft doorgehakt - van alle voorpret. Doe dat, wat mij betreft, niet met mate …  Wens alle standhouders, gasten, bezoekers en de mensen van de Jaarbeurs een succesvolle en onvergetelijke vijftigste Vakantiebeurs toe. Geniet er van.

Uw mening