Burgemeester Opening Algemene Leden Vergadering vereniging U-Safe 'Cameratoezicht: een initiatief van Utrechtse ondernemers'

Utrecht, Kanaal30, 15 maart 2019

Beste mensen,

Dank voor de uitnodiging, dank voor de vriendelijke woorden spreekstalmeester Simon Fortuyn. Bijzondere bijeenkomst (de 8 bedrijvenkringen verenigd bijeen... echt top). In de eerste plaats vanwege het afscheid van uw voorzitter Jean Huijten. Tijdens de alv zo meteen komen je collega’s er ongetwijfeld op terug. Maar eerst: de resultaten van 2018. Is iedereen hier benieuwd naar. Wat kunt u vanmiddag nog meer verwachten: presentaties door de gemeente en Spyke Security. Genoeg te bespreken dus… Goed dat u hier bent. En goed dat u deze bijeenkomst houdt. Cameratoezicht stevig op de agenda zet. Aandacht besteedt aan het thema 'ondermijning' (hoe actueel: kom net terug uit de Detmoldstraat in Hoograven). En u 'veiligheid' blijft agenderen. En ook de successen viert.

Daar is alle reden voor: u heeft het cameratoezicht in de bedrijventerreinen immers zelf, min of meer samen met de gemeente, voor elkaar gekregen. Of beter: voor elkaar gebokst. Want zoiets ingewikkelds organiseer je niet even op een vrijdagmiddag. Als burgemeester juich ik deze initiatieven toe. Initiatieven die zorgen voor meer veiligheid in Utrecht. Veilige bedrijventerreinen, daar profiteren u, de ondernemers, de gemeente, de politie en vooral uw bezoekers, uw personeel en uw klanten.

Het Ondernemersfonds heeft dit financieel mogelijk gemaakt. Dank daarvoor. Dit fonds was hard nodig om tot proactief cameratoezicht te komen. In 2015 zijn we hiermee begonnen. Het was iets nieuws. En iets nieuws kost energie, vreet tijd en vraagt om nieuwe expertise. En ook: actieve betrokkenheid van iedereen. Zorgen dat iedereen meedoet aan het cameratoezicht. En daar ook aan meebetaalt – het is immers een flinke investering. Gedeelde verantwoordelijkheid dus. Dankzij Het Ondernemersfonds is er nu cameratoezicht waar ondernemers in alle bedrijventerreinen van profiteren.

Eén systeem voor 8 bedrijventerreinen: dan is goede samenwerking cruciaal. En we zien: ondernemers, politie, gemeenten werken hier goed samen. Op basis van goed onderling vertrouwen. U weet elkaar snel te vinden. En belangrijker nog: het systeem werkt… Een investering die dus echt wat oplevert: haarscherp toezicht, minder criminaliteit en meer veiligheid. Deze camera’s: ze kostten wat… Slimme technologie: je moet er mee leren werken… Maar het allerbelangrijkste is uiteindelijk: de camera’s doen wat ze moeten doen.

Daarover wordt u zo meteen uitvoerig geïnformeerd. Wens u allen een goede bijeenkomst toe, een korte en plezierige alv en veel succesvol ondernemerschap op onze bedrijventerreinen. Dank u wel.