Burgemeester Opening ANWB-winkel

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Neudeflat, 31 mei 2018

Geachte aanwezigen, beste Frits,

Daar staan we, Frits. Twee heren op leeftijd. Die zo meteen confetti lanceren. We zouden samen een mooi ANWB-stel zijn… Wij lijken in de verste verte niet op de mannen die in 1883 de Nederlandsche Vélo-ci-pè-disten Bond oprichtten. De voorloper van de ANWB. Dat gebeurde in Utrecht. Aan de Maliebaan. In café Buitenlust.

De 'vaders' van de ANWB waren vaak nog jongens. Niet ouder dan 25. En naast jong ook snel en wild. Want die fietsen gingen snel… Sneller dan een dravend paard. En het ging er soms wild aan toe op de Maliebaan.

Fietsen was in die tijd een sport voor snelheidsduivels. Durfallen. Zeker als je bovenop een hoge bi zat. Zo’n fiets met een reusachtig voorwiel en piepklein achterwieltje. Als je daar van af viel en op de straatstenen kletterde… En gipsvluchten waren er toen nog niet.

Maar wat die jongens 135 jaar geleden heel goed snapten, was dat de fiets het voertuig van de toekomst was. Dat het vlakke Nederland een paradijs voor pedaleurs is. Dat de fietsers een eigen, landelijke vereniging verdienden. En dat die vereniging in Utrecht gevestigd moet worden. Het epicentrum van fietsend Nederland. En van dat epicentrum… was café Buitenlust het stralende middelpunt. De plek om te vergaderen.

Over nieuwe fietsroutes. Over nieuwe wegenkaarten. Over locaties voor de bonds-EHBO-kisten en de bonds-fiets-reparatiesets. En het café was de startplaats van veel toertochten. De pleisterplaats voor fietsfanaten. Om op adem te komen. Om fietsroutes uit te wisselen. Om sterke fietsverhalen te vertellen. Café Buitenlust was het ANWB Café avant la lettre. Daar zijn we als Utrechters blij mee. Eerst verhuisde de ANWB naar Amsterdam. En zit al heel lang in Den Haag. De Utrechters hebben het u inmiddels vergeven…

De Utrechters zijn blij met deze splinternieuwe ANWB-Winkel. Op een centrale plek, in het hart van Nederland. Dat geldt ook voor mij als platinum ANWB-lid.

Een winkel met van alles. Frits gaat er zo alles over vertellen. En we zijn heel blij met het ANWB Café. Het allereerste ANWB Café. Een primeur. Net als café Buitenlust: een plek om op adem te komen. Een plek om inspiratie op te doen. En misschien ook om sterke verhalen te vertellen. Dit allereerste ANWB Café is een eerbetoon aan café Buitenlust, waar het voor de ANWB ooit allemaal begon.

Beste mensen,

De ANWB geeft fietskaarten uit. Net als vroeger. Maar of de ANWB-leden van nu net zo jong, snel en wild zijn als de oprichters in 1883… dat weet ik niet zeker. Wat ik wel zeker weet, is dat jong en oud Neude 23, een prachtlocatie, zullen weten te vinden. Hun weg zullen vinden in de winkel. Hun weg zullen vinden naar het café. Ik feliciteer de ANWB van harte. Met de nieuwe winkel. Met het gloednieuwe ANWB Café…Utrecht is blij. De BM is blij. En de ANWB-leden zijn blij.

Uw mening