Burgemeester Opening Campus Werkspoor

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Nijverheidsweg, 10 juli 2018

Geachte aanwezigen, geachte heer Pranger, beste Theo,

Dank voor de uitnodiging. Goed om hier te zijn. Draag graag bij aan de opening Campus Werkspoor. Dat wil zeggen aan de officiële opening… want u heeft allemaal uw draai hier allang gevonden. En u wachtte dit plechtige moment niet af, want: zodra er stopcontacten waren, het internet was aangesloten en de koffiemachine ook… ging u aan het werk. Alle verbouwingen nam u voor lief. Want u wilde hier, als aller-eersten, aan het werk. Omdat u, net als jij trouwens Theo, smoorverliefd werd op deze locatie. Ik geef toe: dit is niet het allermooiste stukje Utrecht. Met – daarginds – uitzicht op: het kanaal. De schoorstenen. De zeecontainers. In een doorleefd gebouw. Misschien bent u wel voor gek verklaard.

Maar jij, Theo, en jouw partners zagen onder die laag stof, tussen alle buizen, en door het spinrag, iets moois. Een plek met potentie. De potentie om uit te groeien tot een eersteklas werkplek. Een gebouw waar je wilt zitten. Een locatie waar je moet zijn. Ik hoef u allang niet meer te overtuigen. U bent allemaal gek op deze plek. Neem het reclamebureau ALTA. Het oudste reclamebureau van Nederland (ALTA uit de tijd van Alva). Zat jarenlang in het oudste deel van de stad. Tegenover Paushuize. Een plek om jaloers op te zijn. Een A-locatie…

En toch koos ALTA voor deze plek. Net als veel andere ondernemers. Een mooie mix van architecten, reclamemakers. ARBO-professionals. Drukkers, trainers, IT’ers. En op de Campus Werkspoor werken zelfs mensen die ook echt verstand hebben van het spoor… Hier op de Campus is iets heel moois aan het ontstaan. Want in een korte tijd is deze campus uitgegroeid van allerlei bedrijven naast elkaar, tot één hechte, creatieve gemeenschap.

En dan snap ik heel goed dat u hier naartoe wilde verhuizen. Want dit is de plek waar je elkaar ontmoet. Waar je met elkaar samenwerkt. Waar je elkaar inspireert. Elkaar versterkt. Met nieuwe ideeën. Nieuwe samenwerkingsverbanden. Mooie, nieuwe producten. Allemaal ontstaan in de nieuwe hotspot in het bruisende Werkspoorkwartier: Werkspoor Campus. Deze Campus bewijst: je hoeft niet op een  A-locatie te zitten voor een eersteklas werkplek. U heeft het hier gevonden…

Beste mensen,

Gefeliciteerd. Met de Campus Werkspoor. De timing kon echt niet beter. Want dit stuk Utrecht is volop in beweging. Booming, zeggen ze. Daar dragen we allemaal aan bij. Ook de stad. We vinden het Werkspoorkwartier belangrijk. Daar investeren we in. Dat gaan we de komende jaren verder uitbouwen. Samen met u, ondernemers.

Bijvoorbeeld: door bestaande panden een tweede leven te geven. Zie de Werkspoorkathedraal. De Vlampijpateliers. Hof van Cartesius. De transformatie naar creatief en circulair ondernemen is in volle gang. Campus Werkspoor is een mooie, volgende stap. Op weg naar en mooi, bruisend en bedrijvig stukje Utrecht. U heeft de boel, bij het voormalige Werkspoor perfect op de rails gezet. Het staat hier BOL van de bedrijvigheid… Bedrijvig zoals het hier altijd is geweest. U bent klaar om in volle vaart door te denderen… Alle seinen staan op groen. Ik wens u veel succes en heel veel werkplezier toe in Campus Werkspoor. En het is ten slotte een eer om, vanaf deze A-locatie waar ik nu sta, de Campus Werkspoor officieel voor geopend te verklaren.

Uw mening