Burgemeester Opening Climate Planet

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Jaarbeursplein, 6 oktober 2018

Beste mensen,

Hoe vaak gebeurt het dat je als burgemeester de planeet aarde in jouw stad mag verwelkomen? Nooit. Tot vandaag… Want deze mooie planeet, de Climate Planet, is “geland” in Utrecht. Met een belangrijke boodschap: dat we met zijn allen op een prachtig en wonderlijk  stukje van het universum wonen. Hoe mooi… daar zou ik u alles over kunnen vertellen. Maar deze wereldbol kan dat veel beter dan ik. U gaat kijken naar de film die hier wordt vertoond. U reist van de oerknal tot in de verre toekomst, in amper een half uur. Zo snel was u nog nooit...

Deze film laat zien dat de aarde een wonderlijke planeet is. En tegelijkertijd een breekbare planeet… Een planeet, waar we – helaas – niet altijd even zuinig op zijn… De manier waarop we nu leven, daar heb je eigenlijk drie planeten voor nodig… Terwijl we maar één planeet aarde hebben. En zolang we nog niet op andere planeten kunnen wonen, moeten we het met deze planeet doen.

En zoals er maar één planeet aarde is, is er ook maar één Utrecht… Waar we heel zuinig op zijn. Utrecht is de eerste Nederlandse stad die de Climate Planet verwelkomt. Eervol. Maar… we zijn het ook een beetje aan onze stand verplicht. Rondom deze wereldbol staat een Letter ‘U’ in de kleuren van de Global Goals. Dat zijn de 17 wereldwijde ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. In 2015 tekenden 189 landen een akkoord om samen te werken aan: meer gelijkheid. Duurzame energie. Beter onderwijs.

Ook Utrecht draagt bij aan die 17 ontwikkeldoelen. Dat onderstrepen we met Climate Planet. En we werken hard om duurzame ambities om te zetten in tastbare resultaten: Utrechters wekken steeds meer zelf energie op en besparen slim. Woningen en kantoren zijn vaker duurzaam gebouwd. We werken aan schone mobiliteit. Schone lucht. Schoon water. Duurzame energie. In 2050 willen we een volledig circulaire economie hebben.

Dat stemt hoopvol voor een mooie toekomst. Voor ons en ook voor onze kinderen en kleinkinderen… Dat moeten we samen doen. Want: Utrecht is van ons allemaal. Een Gezond, schoon en mooi Utrecht is van ons allemaal. Dus we hebben samen de plicht goed te zorgen voor Utrecht. En deze planeet. We doen het goed… maar we zijn er nog niet. Er ligt nog veel werk. Ik zie Climate Planet daarom als een geheugensteuntje om goed voor de aarde te blijven zorgen… En samen stappen te blijven te zetten.

Deze grote globe is de plek om je te verwonderen. Om elkaar te ontmoeten. Om geïnspireerd te raken. En om elkaar te inspireren. Inspiratie voor een duurzame toekomst. Gaat dat zien…
 
Beste mensen,

Geniet van deze avond. Geniet van uw reis in de Climate Planet. Samen met Bernice, Ralph, Aritha en Melvin. En geniet na uw bezoek nog meer van onze planeet aarde. Een prachtig plekje in het universum. En geniet van Utrecht, misschien wel het allermooiste plekje in ons universum.

Uw mening