Burgemeester Opening Dealmakersdag Werk voor iedereen

Utrecht, Kanaal30, 15 april 2019

Beste mensen,

Wat fijn dat u met zo velen naar Kanaal30 bent gekomen. Prachtige locatie… Dé plek waar denkers, doeners en durvers elkaar ontmoeten. Komende donderdag, aardig om dat even te noemen, komt Thomas Rau naar Kanaal30. Inderdaad, dé Thomas Rau. Grote kans dat u deze internationaal bekende architect kent. Een autoriteit op het gebied van stadsvernieuwing. Een visionair. Hij komt naar Utrecht om te vertellen over de wijk van de toekomst. Maar daarvoor praten wij vandaag over het werk van de toekomst. Hoe de arbeidsmarkt er straks uitziet, daar kan je je van alles bij voorstellen. Van nieuwe beroepen en verdwijnende ambachten…tot aan robots die massaal ons werk overnemen... Benieuwd wanneer Utrecht de eerste robot-burgemeester mag verwelkomen. Moet er niet aan denken…

De toekomst laat zich moeilijk voorspellen. Niemand weet hoe ons leven er over vijf jaar uitziet. Maar ik geloof wel dat je de toekomst een beetje kan sturen. Door nu al aan de slag te gaan met het werk van de toekomst. De arbeidsmarkt van de toekomst. Het Utrecht van de toekomst… Door actief: te denken. Te durven. Te doen. Moeten we samen doen. Daarom zijn we met zoveel hier vandaag. Mooie opkomst, doet me goed. Uw aanwezigheid onderstreept hoe belangrijk dit onderwerp is. Dat wij nu en in de toekomst zoveel mogelijk goed opgeleid talent beschikbaar hebben voor de arbeidsmarkt. En dat het aantal banen duurzaam meegroeit met de groei van de stad. Dat is niet alleen voor ons als gemeente belangrijk…maar ook voor: de partners uit het bedrijfsleven. En ook de onderwijsinstellingen en natuurlijk de Utrechters. Het feit dat we hier met bijna het voltallige college aanwezig zijn, onderstreept het belang dat wij als college aan deze dag hechten.

Het is natuurlijk best een ingewikkelde puzzel. Belangrijk is: ga niet in je eentje naar de puzzelstukjes staren die voor je op tafel liggen. Maar doe het samen... De deals die we vandaag samen sluiten, zijn nieuwe stappen naar het Utrecht van de toekomst. Die toekomst is, zei het net al, onzeker. Deels… Maar gelukkig hebben we die toekomst ook voor een deel zelf in handen. Een prima positie. Laten we elkaars energie en denkkracht dus goed gebruiken vandaag.

Denken, durven, doen…en dealen… Alle vertrouwen dat we vandaag mooie stappen zetten. Veel dank voor uw inzet. Wens u een goed vervolg van de Dealmakersdag.