Burgemeester Opening Defensie Brandstore

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Voor Clarenburg, 14 maart 2018

Beste mensen, generaal Solkesz, beste Arco, overste Nommensen, beste Stefan,

Als luchtmachter (ooit) is het mij een grote eer en genoegen u welkom te mogen heten in Utrecht. U ziet het en hoort het: hier wordt overal hard gewerkt. Utrecht wordt iedere dag mooier. Elke dag zie je weer iets nieuws. Ook vandaag. Vandaag opent een nieuwe winkel zijn deuren. In Utrecht winkelstad. Utrecht heeft veel winkels. Mooie winkels. Veel verschillende winkels: een postzegelwinkel, een pennen- en potlodenwinkel en zelfs een pindakaaswinkel.

En nu ook deze pop-up Defensie Brandstore. Hier hoor je alles over werken bij Defensie. En je krijgt meer dan alleen folders en uitleg. Hier ervaar je hoe lekker een uniform zit, hoe zwaar een militaire rugzak is, waar een rantsoen uit bestaat.

Hier zie je, voel je en proef je hoe leuk en interessant het is om bij Defensie te werken.

Ooit was ik zelf dienstplichtig militair. Bij de Koninklijke Luchtmacht. Die rugzak (‘pluba’) heb ik ook gedragen. Het eten heb ik ook geproefd. En een uniform droeg ik ook. Maar wat ik vooral heb ervaren - in mijn militaire diensttijd en daarna, is hoe belangrijk veiligheid is. Veiligheid is, samen met gezondheid en een beetje liefde ons grootste goed.

Veiligheid is niet iets vanzelfsprekends. Een terreuraanslag. Een grote ramp. Of hackers die alles plat leggen. We hopen dat ons het niet overkomt.

Helaas: 100% veiligheid bestaat niet. En dan is het goed te weten dat er mensen zijn die waken. Over vrede, vrijheid en veiligheid. 24 uur per dag. Daar is een professionele, moderne krijgsmacht voor nodig. Met gemotiveerde, kundige en dappere mensen (denk aan sergeant Wouter en korporaal Tommy, die ik zojuist vanaf het dak van het stadskantoor heb zien abseilen). Mensen die kunnen werken met innovatieve technologieën. Overweg kunnen met geavanceerde wapens. En zo constant over onze veiligheid kunnen waken. Beschermen wat ons dierbaar is. Soldaten. Technici. ICT’ers: die mensen hebben wij de  komende jaren hard nodig. Voor een veilige wereld. Een veilig land. En een veilig Utrecht.

Beste mensen, generaal, overste,

Defensie: welkom in Utrecht… Wat goed dat Defensie voor Utrecht - Voor Clarenburg nog wel - heeft gekozen. Als plek voor de pop-up Defensie Brandstore. Midden in de samenleving. In het hart van Nederland. Een regio met zoals u weet veel militaire kazernes en eenheden. Een logische locatie dus. Ook omdat, dat weet ik zeker, hier mensen wonen die graag op enigerlei wijze willen bijdragen aan een veilige wereld.

Tegen al die mensen zeg ik: deze brandstore is tot en met 7 mei in Utrecht. Wacht dus niet te lang… Loop naar binnen. Voel je welkom. Kijk rond. Vraag raak. Doe mee. Ervaar, voel en proef de wereld van Defensie... Want bij Defensie doe je ervaringen op die bij geen enkel ander bedrijf mogelijk zijn. Hier kan je echt iets betekenen voor onze samenleving. Een veilige samenleving. Ik hoop dat veel mensen  deze brandstore binnen stappen. En hier een nieuwe stap in hun loopbaan zetten.

Uw mening