Burgemeester Opening ‘Dragons Den’ halve finale Beste Overheidsorganisatie van het jaar 2019

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Kruisstraat, Parnassos Cultuurcentrum, 27 september 2019

Beste mensen, beste halve finalisten…

Wat mooi dat we hier vandaag in Utrecht zijn. In het centrum van het land, midden in de Dragon’s Den. Vandaag gaan we: kennis uitwisselen. Innovaties delen. En de allermooiste, meest inspirerende voorbeelden zien van wat de overheid allemaal te bieden heeft. Heel wat, kan ik u verklappen.

De jury had weer wat te kiezen dit jaar. Veel ideeën, afkomstig van tal van organisaties, uit alle windstreken van het land. Daar rolden 10 toppers uit. Tien voorbeelden die laten zien hoe veelzijdig de overheid is, hoe gedreven, oplossingsgericht en vindingrijk onze ambtenaren zijn. Deze veelzijdigheid zullen jullie vandaag aan ons gaan pitchen. In deze Dragon’s Den. Het belooft een hete middag te worden in de Utrechtse ‘drakenkuil’ – waar u het vuur nader aan de schenen wordt gelegd… U moet er wat voor doen… En dat zeg ik namens de leden van het voorbereidend team (Leonore, Nick, Maarten en Joost) en namens mijn aanwezige collega’s van de jury Ingrid, Jan Herman, Mirko, Marc, Tjark, Sylvo en Piet.

We gaan zo horen en zien bij welke organisaties het voor 100% - want zo hoog ligt de lat - duidelijk is waar ze voor staan. Welke organisaties het meest effectief zijn. Welke organisaties overtuigen als toonbeeld van een waardevolle publieke dienst. Van deze 10 gaan er 3 door naar de finale, op 19 november in de Haagse Ridderzaal. Dan wordt de winnaar bekend gemaakt.

Dat wordt een groots moment, zeker voor wie straks het goud wint. Maar belangrijker is de boodschap die aan de uitreiking van de Overheidsawards is verbonden. Nederland heeft geen volmaakte overheid. Welk land wel….? Ambtenaren maken wel eens fouten. Het zijn ook maar mensen… Gelukkig maar… Maar ons land mag zich gelukkig prijzen met veel goed functionerende overheidsorganisaties. Met gedreven, integere en hardwerkende medewerkers die het vertrouwen van onze inwoners verdienen. Van deze ambtenaren gaat u vanmiddag het neusje van de zalm zien. Wens u veel succes en bovenal veel plezier.

Geef graag het woord aan Piet Sennema, secretaris-directeur van Waterschap Aa en Maas. Zijn organisatie werd vorig jaar ‘Overheidsorganisatie van het jaar 2018’. Eervol… En die prijs leverde Piet ook nog eens een plek in de jury op...

Uw mening