Burgemeester Opening expositie Argibald

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, stadhuis, 8 september 2017

Willem, moeder en tante van Willem, dames en heren, een tekening van een volle fruitschaal en een blokfluit met boven de laatste een wolk vliegjes. Daaronder de tekst: 'dyslectische fruitvliegjes'. Denk er even over na.

Twee tekeningetjes: één van een staand mannetje met als onderschrift 'sjaak' en één van een mannetje dat onderuit is gegaan met als onderschrift 'de sjaak'. Daaronder de tekst: 'Lidwoorden - van levensbelang!!' Komt u eruit?

In elk geval kennen veel Utrechters zo het werk van Argibald. Cartoons waar je vaak om moet schaterlachen met niet zelden een interactie tussen beeld en taal. Die soms een gevoelige snaar raken en de controverse niet schuwen. Vaak heel grappig, soms ook licht poëtisch.

Mij verbaast het dan ook niet dat Argibald (zoals op de expositie in het stadhuis is te zien) aan de ene kant ook poëzie schrijft en aan de andere kant ook beeldend kunstenaar is.

Gedichten maakt die wel wat lijken op de onderschriften van cartoons, alleen net even serieuzer.  Tekeningen en schilderijen maakt die wel wat weg hebben van zijn cartoons, alleen net even serieuzer.

Een maand lang kan iedereen dit dat wil hier in het stadhuis kennis maken met deze veelzijdige Utrechter. En ik zou een ieder willen oproepen: KOM ook echt kijken, alleen al omdat het, zoals u al heeft gemerkt veel leuker is om een cartoon, kunstwerk of gedicht zelf te zien, dan om er een (onvermijdelijk omslachtige) omschrijving van aan te horen.

Ik verklaar deze expositie officieel voor geopend en geef het woord aan de kunstenaar zelf, Willem Bentvelzen.