Burgemeester Opening Kennisproeverij De Nieuwe Vaart

Utrecht, Bedrijfsverzamelgebouw De Nieuwe Vaart, 14 november 2018

Beste mensen,

Dank voor de uitnodiging. Heb net zeer genoten van een rondleiding over aantal verdiepingen in het gebouw, kon bovendien kennismaken met een aantal medewerkers van de in totaal zo'n 60 bedrijfjes en instellingen die hier inmiddels gevestigd zijn. Heb aan deze plek en dit gebouw - burgerzaken en gemeentebelastingen zaten hier - bovendien mooie herinneringen. Net als een aantal van u denk ik: paspoort en rijbewijs vernieuwen. Het doen van een geboorteaangifte. En niet te vergeten: verkiezingen. Dat waren lange dagen hier, die verkiezingsdagen. Ook toen al.

Zie een aantal goede bekenden, kortom, voor mij is het zeer eervol om aan de opening van deze 'proeverij' te mogen bijdragen. Maak geregeld proeverijen mee - dat is ook wel te zien vrees ik - de eerste Hollandse Nieuwe. De Iftarmaaltijden tijdens Ramadan. En laatst nog tijdens 'Heel Amsterdamsestraatweg bakt' (dat waren nogal wat taartjes kan ik u vertellen). Maar het genoegen van een kennisproeverij had ik me nog niet laten smaken... Een goed initiatief. Ik zei het al zo'n 60 organisaties onder één duurzaam dak. Met allemaal één ding gemeen: u droomt van een betere wereld. En zet uw dromen om in daden. Voor u geldt: 'Verbeter de wereld, begin in De Nieuwe Vaart.'

U bent meer dan een huurder in dit duurzame pand. Vanuit uw eigen vakgebied werkt u aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. De grote vraagstukken van eerder (en) onze tijd. Bestrijden van armoede. Geen sociale ongelijkheid meer. Duurzame en schone energiebronnen. De economie volledig circulair. Vraagstukken waar ook de gemeente Utrecht aan werkt.

En naast de mondiale vraagstukken worstelt u op de werkvloer met uw eigen 'opgaven', zoals: hoe zet je sociale media effectief in? Hoe ga je om met de Algemene Verordening Persoonsgegevens? Ook die issues kunnen complexe puzzels zijn.

Met deze Kennisproeverij geeft u een glashelder signaal af: lastige vraagstukken - van mondiale vraagstukken tot bedrijfsmatige thema's - moet je samen oplossen. U bent buren. Dus voor kennis en inspiratie hoeft u niet eens de deur uit. Wat een luxe... U kunt elkaar hier uitdagen. Inspireren. En: elkaar verder op weg helpen.

Met al die Utrechtse oplossingen helpt u, dat weet ik zeker, de wereld weer een stukje verder op weg. En uw buurman, hier in De Nieuwe Vaart... Want alleen door samen te werken aan oplossingen, blijft die betere wereld geen mooie droom, maar wordt het ook echt werkelijkheid.

Alle ingrediënten zijn hier aanwezig. Daarom: gun uw buurman/buurvrouw, ik blijf nog even in de gastronomische hoek, dat kijkje in uw keuken. Ontmoet. Proef. En inspireer elkaar. Ik wens u een gezellige, vruchtbare en vooral 'smakelijke' Kennisproeverij toe. Een proeverij die hopelijk naar meer smaakt.