Burgemeester Opening kerstdiner voor eenzame ouderen bij FC Utrecht

Stadion Galgenwaard, 11 december 2019

Beste mensen,

Wat fijn dat ik hier vanavond even iets tegen u mag zeggen. Een bijzonder kerstdiner is het, zo lijkt me. En u bent er allemaal: spelers en leden van de technische staf, sponsoren en maatschappelijk partners van FC Utrecht. Vertegenwoordigers van twaalf gemeenten … De artiesten … Natuurlijk de spreekstalmeesters Gert Kruys en Koos van Tamelen. En vooral u, de eregasten van vanavond, afkomstig van Amersfoort tot Zeist. We kunnen dus gerust stellen dat we vanavond in de allersterkste opstelling spelen …

Prachtig initiatief: 12 gemeenten die allemaal een elftal ouderen selecteren voor dit kerstdiner. Chapeau, FC Utrecht. De FC neemt zijn maatschappelijke rol zeer serieus. Trekt regelmatig de provincie in. Spelers en staf zoeken de fans op. Zorgen voor mooie ontmoetingen en brengen maatschappelijke thema’s onder de aandacht. Zoals een gezonde leefstijl, maar ook: eenzaamheid … (zoals mijn beide grootmoeders altijd zeiden: “Jantje, alleen is maar alleen ...”).

In Utrecht voelt 1 op de 8 mensen zich eenzaam. Mensen die nooit bezoek krijgen. Een gesprekspartner missen. Verlegen zitten om gezelschap. Het is - helaas - een groeiend maatschappelijk probleem, zeker onder ouderen. Dus alle initiatieven om eenzame mensen uit het isolement te halen, het worden er gelukkig steeds meer, juich ik van harte toe. Zeker rond Kerst is dat belangrijk. Want met Kerst, mag eigenlijk niemand alleen zijn.

Om u hier allemaal samen gezellig aan tafel te zien zitten, doet mij goed. Spelers en technische staf zorgen vanavond dat het u aan niets ontbreekt. Vergeet hen niet te bedanken. Geef ze een dik compliment. Want dan weet ik zeker dat zij komende zondag, uit tegen Heracles, tot op het bot gemotiveerd zijn om de volle buit mee naar Utrecht te nemen. Mede dankzij u.

Graag bedank ik iedereen die deze avond mogelijk heeft gemaakt. Ik wens u allen een onvergetelijk kerstdiner, mooie dagen en alvast alle goeds voor 2020 toe. Ronnie Tober is er – u weet het. Hij treedt zo meteen voor u op, maar zingt nu graag voor ons het Utrechtse ‘volkslied’.