Burgemeester Opening korpsavond 2018 Brandweer Utrecht

Utrecht, Post Voordorp, 15 november 2018

Beste mensen,

Hartelijk welkom op de korpsavond 2018 van onze brandweer. Goed om jullie hier te zien: medewerkers van de VRU (VeiligheidsRegio Utrecht), oudgedienden (Quinta bijvoorbeeld), familieleden, partners en natuurlijk de jubilarissen.

Dank ook voor de enorme gastvrijheid vanavond en het goed verzorgde avondeten.

Het is ieder jaar bijzonder om op deze avond aanwezig te zijn. Altijd goed om te zien dat zo veel mensen zich zo lang verbinden aan deze organisatie. En iedere dag keihard werken om de stad en de regio veilig te houden.

De provincie Utrecht is de draaischijf van Nederland. We zijn knooppunt van snelwegen, spoorwegen en waterwegen. We hebben grote natuurgebieden. Uitgestrekt landelijk gebied. Veel inwoners, vooral in de stad Utrecht. In onze veiligheidsregio valt dus heel veel te beschermen.

En alsof dat niet genoeg is, hebben we ook te maken met grote veranderingen: extreem weer, zonnepanelen, buurtaccu's, elektrische auto's... Allemaal nieuwe ontwikkelingen, die vragen om vakmanschap. Kunnen improviseren. En vooral ook kritisch kijken waar het beter en slimmer kan. Zodat we incidenten voorkomen. En zorgen voor minder schade, minder slachtoffers, en minder verstoringen van het dagelijks leven.

U allemaal, van brandweerman tot preventist, van preparatist tot ondersteuner, speelt daar een cruciale rol in. Die 24/7 inzet voor de veiligheid vraagt wat van jullie. En niet te vergeten ook van jullie thuisfront. Een grote waardering, juist voor hen, jullie steun en toeverlaat, is op zijn plaats... hulde. Want... er wordt een groot beroep gedaan op dit korps.

Even wat cijfers. In 2018 werd tot nu toe ruim 2.200 keer gealarmeerd. In bijna 1.800 gevallen kwam de gealarmeerde eenheid bij het incident. Er waren zo'n 650 brandmeldingen. 100 meldingen waren voor een woningbrand.

Een paar opvallende incidenten. Op 21 juni was de gebouwenbrand op de Marshallaan. De brandweer trad snel en goed op. Bij dit incident moest een politieman uit het raam vluchten en raakte gewond. Het maakte veel indruk op de Utrechters (en velen daarbuiten). Op 30 juli assisteerde de Utrechtse brandweer bij een brand in een woonzorgcomplex in Breukelen, er moesten 60 woningen ontruimd worden. Ook een brand met grote impact.

En ook de vele autobranden vallen op. Hopelijk zijn er dat rond de komende jaarwisseling minder.

Ik had het net over preventie. Zetten we ook dit jaar stevig op in: voorlichtingslessen op scholen, 21 scholen doen mee. Voorlichtingsbijeenkomsten, bijvoorbeeld bij zorginstellingen. En ook: een virtual reality experience in de stad. Meer dan 1.700 adviezen. Bijna 2.000 controles. Allemaal belangrijke bijdragen aan de veiligheid.

Ik zei al: we doen het voor de mensen. En dit belangrijke werk gebeurt door mensen. Door jullie. Dank daarvoor. En een aantal van jullie doet dit prachtige en belangrijke werk al lang. Sommigen van jullie al heel lang... Hoog tijd om een aantal jubilarissen, de leden van het duikteam Leidsche Rijn en twee sportinstructeurs in het zonnetje te zetten. Sjaak Anema en Hennie Trienekens gaan me daarbij helpen. Dank voor uw aandacht en geniet van uw Korpsavond.