Burgemeester Opening museale herinrichting Museum Sonnenborgh en Sterrenwacht

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Museum Sonnenborgh en Sterrenwacht, 30 september 2018

Beste mensen, vrijwilligers van Museum Sonnenborgh, kinderen van de IMC Weekendschool,

Eindelijk. Sonnenborgh gaat weer open. Ik heb nog gekeken: het museum en de sterrenwacht waren 62 dagen gesloten. Die twee maanden voelden voor sommigen van u misschien als een eeuwigheid. Zeker met al die prachtige sterrennachten deze zomer…

Het was het wachten waard. U kent het verhaal: dit gebouw had dringend een nieuwe inrichting nodig. En vergde iets meer dan een blik verf… De organisatie moest anders. En vooral de museumformule moest anders. Vernieuwender. Eigentijdser. Want de museumbezoekers hebben tegenwoordig andere eisen dan vijftien jaar geleden. Ze zien meer. Ze weten meer. En: ze willen meer. Museum Sonnenborgh vertelt zijn verhaal op een moderne en toegankelijke manier.

Vandaag onthullen we een spiksplinternieuwe formule… Voortaan geniet u met een tablet van dit museum. Uw persoonlijke gids… Met deze tablet maakt u een reis door het heelal. Hij vertelt u hoe het heelal in elkaar zit. Wat is het verband tussen het heelal en het leven op aarde. Hij leert ons dat we uit sterrenstof bestaan. Dan snapt u meteen de titel van de tentoonstelling ‘Ver weg komt dichtbij’. Door over de tablet te swipen, komt het heelal, letterlijk binnen handbereik.

De tablet is ook een tijdmachine. U maakt een reis door de  geschiedenis van Sonnenborgh: het oude bolwerk. De oudste sterrenwacht van Nederland. De wieg van het KNMI. Ruimtes zijn opnieuw ingericht. En ze ademen helemaal de sfeer van vroeger. De collegezaal uit 1909. Studenten zetten hier hun eerste stappen in de sterrenkunde… De kamer van Buys Ballot. De oprichter van het KNMI zou zich hier weer helemaal thuis voelen... De Meridiaanzaal. Het is de enige plek in Utrecht waar je de Utrechtse Tijd kunt aflezen. Vergeet u straks niet uw horloge op Utrechtse tijd te zetten...

Mijn horloge zegt dat het tijd is voor een woord van dank. En gelukwensen. Wat is het hier mooi geworden. Dank aan iedereen die dit mede mogelijk maakte. Bas noemde u net allemaal… Met deze formule is Museum Sonnenborgh weer helemaal bij de tijd. Klaar voor de toekomst… Daar feliciteer ik jou Bas, alle vrijwilligers (dat zijn er gelukkig heel veel), alle vrienden, de stad Utrecht en alle bezoekers van harte mee.

Beste mensen,

Zo dadelijk draag ik bij aan de opening van de nieuwe inrichting van Museum Sonnenborgh. Samen met Dounia, Soraya, Hicham en Jaspis, leerlingen van de IMC Weekendschool. Ze zeggen: de jeugd heeft de toekomst. En als we over de toekomst praten, staan we hier op de goede plek. Want de toekomst staat in de sterren geschreven. En waar kun je beter sterren kijken dan hier? En als ik naar de sterrenhemel boven Utrecht kijk, dan zie ik een zonnige toekomst voor Sonnenborgh. Die toekomst is nu. Hoog tijd voor de presentaties van de Weekendschool. Dank u wel.

Uw mening