Burgemeester Opening Nederlands Film Festival 2019

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Lucasbolwerk, Stadsschouwburg, 27 september 2019

Silvia (van der Heiden) dank voor je aardige woorden,
Mevrouw de minister (Ingrid van Engelshoven),
beste mensen,  
 
Ja, u kent natuurlijk allemaal: Hollywood, Bollywood en hier verderop Hillywood … Maar hier in Utrecht zeggen we gewoon…Utrecht. En de komende week  - ja, het is echt waar Amsterdam, Den Haag en Maastricht - is Utrecht de filmhoofdstad. Je kunt er altijd de klok op gelijk zetten… Het is de tijd van het jaar waarop de dagen rap korter worden. En druilerig. En guur. Typisch van dat weer om lekker vaak een filmpje te pakken. Al waren er deze zomer genoeg warme dagen waarop je liever in een koele filmzaal zat dan op het snikhete strand… Maar nu is het tijd om weer in de stemming te komen. Ik zie het Nederlands Film Festival altijd een beetje als de aftrap van het bioscoopseizoen. Een bioscoopseizoen, helaas, zonder onze Hollandse held Rutger Hauer. Heb door jouw mooie woorden, Silvia, toch het gevoel dat Rutger een beetje bij ons is vanavond. Die rode loper is ook voor hem … (Ik kan er niet om heen, ben uit 1961, de Floris generatie)...  
 
En natuurlijk hebben wij ook voor u de rode loper uitgerold... En u komt weer met velen naar de filmhoofdstad… Bijna 40 jaar geleden schreef  Jos Stelling het droomscenario voor het ultieme filmfestival. Jos droomde van een plek waar makers, acteurs en publiek non-stop kunnen genieten van films van Nederlandse bodem. Die plek vond hij hier. Het festival werd een kaskraker. Inmiddels uitgegroeid tot een klassieker. Met veel fans, volle zalen, enthousiaste verhalen. Filmliefhebbers genieten  op verschillende Utrechtse locaties van speelfilms, documentaires, animaties, korte films en televisiedrama’s. Niet alleen onze exportproducten… De prijzen pakkende rolprenten… Maar ook de minder bekende titels, van beginnende makers, met acteurs die nog maar net in het vak zitten (zoals vorig jaar Monique van der Ven). Kortom; alles, maar dan ook echt alles wat de Nederlandse filmwereld te bieden heeft, zie en beleef je hier, op het Nederlands Film Festival. Al bijna 40 jaar lang ‘an offer you can not refuse’. Voor alle filmfans die - waar ook vandaan - naar Utrecht komen.  
 
Maar ook wij, Utrechters, grote fans van het filmfestival. De stad ondersteunt het festival van harte. Vanuit de gemeente. En ook Utrechtse ondernemers zijn enthousiast. We kunnen niet wachten… Hoogste tijd nu voor 3-2-1 ACTIE. Vergeet voor even Hollywood. Vergeet voor even Bollywood. Vergeet voor even Hillywood…  Welkom in filmhoofdstad  Utrecht. Dit is de plek waar u moet zijn… Waar je het allemaal gaat zien… En waar je gezien wilt worden. Want ook aan glitter & glamour ontbreekt het dit jaar niet … Geniet. Ontmoet. Bewonder. En ga met de mooiste herinneringen naar huis. Een aantal van u gaat zelfs met een Gouden Kalf naar huis…  Ik wens u een geweldige avond en een onvergetelijk Nederlands Film Festival ... En, oh ja, fijn dat u er allemaal bent. Dank u wel. En dan nu...Hadewych Minis.

Uw mening