Oud-burgemeester Jan van Zanen Opening nieuwe brouwerij De Leckere in Werkspoorkwartier

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Schaverijstraat, Brouwerij De Leckere, 9 september

Beste mensen,

Beste Eric (Odenwald) dank voor de eer aan deze opening te mogen bijdragen, dank voor de vriendelijke woorden gedeputeerde Huib (van Essen) en tenslotte dank Erik (Pieters) en Cees-Jan (Adema van de Nederlandse Brouwers) voor de sneak preview rondleiding van zojuist.

Eric,
bij jou weet ik altijd meteen mijn plaats. Mocht enkele dagen na mijn terugkomst naar Utrecht en mijn installatie als burgemeester het eerste glas Traiectum Bier proeven. Eervolle taak. Zeg tegen zoiets geen nee. Maar eerst moesten van jou de handen uit de mouwen. Eerst een vat bier omhoog hijsen… en dan pas een glas bier heffen. Herinner me dat laatste beter dan het klusje dat je me had toebedeeld… Ben benieuwd wat je vandaag voor ons hebt bedacht. Hoef toch niet het dak op, hè? In ieder geval hebben jullie een gloednieuw biertje bedacht. De New European Pale Ale van De Leckere, uit de spiksplinternieuwe brouwerij van De Leckere.

Eric en iedereen van De Leckere: wat is het mooi geworden… De oude fabriekshallen waar vroeger het Nederlandse spoor werd gesmeed, daar wordt nu bier gebrouwen. Lekker, eerlijk, ambachtelijk, biologisch en, daarmee heeft u een prachtige primeur te pakken, een brouwerij die van het gas af is. Huib vertelde het net al. Healthy, urban - and tasty - living…

De verhuizing naar het Werkspoorkwartier was hard nodig. Niet alleen om dit stukje Utrecht nog aantrekkelijker te maken. De verhuizing was bittere noodzaak, omdat De Leckere uit zijn jasje aan het groeien was. Het was letterlijk schuiven, passen en meten met ketels en kratten. Tetris spelen op de vierkante meter… Het werd dus vaarwel Vleuten-De Meern en welkom Werkspoorkwartier. In de grote hallen achter ons, waar de spoorwerkers lang geleden, hoop dat althans van harte, op vrijdag na een week hard werken bij de gloeiendhete ovens ook zo konden genieten van een lekker, ijskoud pilsje. Die waren wellicht niet zo lekker als De Leckere… Ben daarin overigens niet de enige, want in 2018 was het pilsje van De Leckere, simpelweg de allerlekkerste van Nederland. Een mooie kroon op jarenlang hard werken.

Eric, jij zette vroeger juridische talenten op de juiste plek (voor mij is je dat helaas niet gelukt. Ik ben burgemeester geworden). Maar jouw hart lag ergens anders. Jij wilde iets leuks doen. Iets geks. Iets gewaagds… Ja, dan ga je bier brouwen. Naast de bekroonde pils kennen wij De Leckere ook van de speciaalbieren. Dat deden jullie al voor de grote bierrevolutie. Voordat bierdrinken weer hip werd, stroomden bij jullie de IPA’s al uit de ketels. En jullie blijven met nieuwe bier-titels komen. Noemde net Traiectum al. Maar laten we ook het legendarische Grand Depart-bier niet vergeten. Tourkoorts was het frisse, smakelijke en dorstlessende souvenir van een onvergetelijke Tourstart in Utrecht.

Volgend jaar augustus gaat in Utrecht La Vuelta van start. Eric, komt er dan weer een nieuw, speciaal biertje? Een echt Utrechts biertje, met een Spaans tintje. Met een klinkende naam natuurlijk. Bijvoorbeeld: Gran Salida IPA? Vuel-Trappist? Sangri-Ale…? Eric, heb er alle vertrouwen in dat je met een veel betere naam komt… Kijk er naar uit. Voor nu verheugen we ons op de opening van een nieuw icoon in het historische Werkspoorkwartier. En uiteraard het allereerste glas New European Pale Ale.

Beste Eric, beste mensen van De Leckere, geachte aanwezigen, feliciteer u van harte met de grand opening van deze spiksplinternieuwe brouwerij. Op uw gezondheid…

Uw mening