Burgemeester Opening Nieuwjaarsontvangst Utrecht Science Park

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Heidelberglaan, kantoor Stichting Utrecht Science Park, 28 januari

Beste aanwezigen uit stad, regio en daarbuiten,

Dank voor de vriendelijke woorden Jan Henk (van der Velden). Inderdaad: ‘Verreweg het meeste gaat goed’. Sluit me bovendien graag aan bij de dankwoorden in de richting van Jan Willem (Baud). Jan Willem, ik neem aan dat je in het Amsterdamse ontwikkelingswerk blijft verrichten ...

Durf het in één van de innovatiefste regio’s van Nederland bijna niet te zeggen, maar doe het toch: vroeger was alles beter. Zeggen ze … Zou zeggen: veel was beter… Wat ik bijvoorbeeld aardig vind, is dat je vroeger de hele maand  januari elkaar een gelukkig nieuwjaar mocht wensen. Ja, op 1 februari was je wel een beetje aan de late kant … De 40-plussers onder u herinneren het zich misschien nog.
 
Echter: de tijden zijn veranderd. Om 12 uur wensen we elkaar alle goeds toe,  gooien de volgende dag alle beste wensen in de groepsapp - over innovaties gesproken … En zien we elkaar een volgende avond op de Nieuwjaarsontvangst van de gemeente Utrecht. [misschien was u er wel bij … ] En daarna gaan we snel weer over tot de orde van de dag.  
 
Gelukkig houdt Utrecht Science Park een aloude traditie levend. Op 28 januari, zelfs nog na Blue Monday, het nieuwe jaar inluiden. Voor wie ik nog niet het allerbeste voor 2020 heb kunnen toewensen: een Gelukkig Nieuwjaar … En andere mooie traditie van Utrecht Science Park zijn de ‘USP-cafés’. Vandaag is een bijzondere, dank voor de uitnodiging. Jan Henk, ben zeer vereerd dat je me wat spreektijd gunt …
 
Zei net dat vroeger alles beter was. Was als vrolijke inleiding bedoeld, want in het geval van Utrecht Science Park is dat niet zo. Vergelijk 2019 maar eens met 2018 … We hebben nu een supersnelle tramverbinding … En afgelopen jaar is Utrecht Science Park als naam gelanceerd. Het is bijna een ‘merknaam’ die je steeds vaker hoort, waar je meer over leest, en op steeds meer plaatsen in de stad ziet. En het wordt alleen maar beter. Er wordt hard gewerkt aan goede bewegwijzering. Door de gemeente, door Rijkswaterstaat, zodat straks iedereen het grootste sciencepark van Nederland moeiteloos vindt en echt een begrip wordt -zoals zeg ik bescheiden u kent me: Silicon Valley. Alleen; er op tijd zijn is soms nog een uitdaging. Noemde net de tramverbinding al, dat is een hele stap vooruit. Maar ook met auto, bus en fiets  [per dag komen 20.000 mensen op de fiets…] moet Utrecht Science Park goed bereikbaar blijven. Daar werken de gemeente Utrecht en andere overheden hard aan. Naast de naam Utrecht Science Park, de borden en de nieuwe ‘cubes’ hier voor de deur [mocht daar zelf ook een bijdrage aan leveren], springt de nieuwbouw van RIVM in het oog. Bepaalt nu al - mede -  de Utrechtse skyline. Dat zie ik ook iedere ochtend als ik heen en weer naar het zwembad De Krommerijn fiets. Het USP is het grootste sciencepark van Nederland, het kloppende hart van Europa’s op een na meest competitieve regio … Op drie kwartier van Schiphol. Met de Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, de Hogeschool Utrecht, en ruim 100 bedrijven, waaronder meer dan 70 op het gebied van life sciences en duurzaamheid.
 
Maar: achter dit indrukwekkende  lijstje zit meer. Binnen al deze instellingen, instituten  en bedrijven zijn mensen actief. Meer dan 27.000 medewerkers. 51.000 studenten. Enthousiaste, bevlogen en slimme mensen die mede bepalen hoe de wereld van morgen eruitziet. Door onderzoek, door onderwijs, door ondernemerschap, met start-ups en scale-ups in life sciences en health. Mensen die de hersens, handen en hart zijn van dit innovatie ecosysteem. Een ecosysteem met wereldwijde impact, van hier tot Tokyo.
 
Dat voel je hier overal ... Telkens als ik in het Utrecht Science Park ben, als ik op de universiteit iemand een koninklijke onderscheiding mag uitreiken, bijdraag aan een mooi initiatief ten bate van het Maximá Medische Centrum, nieuwe (internationale) studenten verwelkom of er ben als Genmab of het Hubrecht Instituut stilstaan bij een mijlpaal - steeds en overal voel ik het bruisen, borrelen, tintelen. Mensen met een passie en met een missie, mensen die wereld gezonder en duurzamer willen maken. In dit hele kleine stukje Nederland worden baanbrekende innovaties bedacht. Oplossingen voor mondiale vraagstukken, zoals een langer en gezonder leven en duurzaamheid. Onderwijs, wetenschap, zorg en bedrijvigheid zitten hier letterlijk naast elkaar. Nieuwe medicijnen worden hier ontwikkeld, getest en zijn onderwerp tijdens de colleges. Utrecht als de stad van gezond stedelijk leven fungeert als een living lab.

Utrecht Science Park is een parel. Een parel die steeds verder kan worden opgepoetst. Afgelopen jaar zijn goede stappen gezet. De naamsbekendheid groeit, net als het park zelf trouwens. Maar: stilstand is achteruitgang. Dat weet u ook, dus wordt er nu hard gewerkt aan de Accelerator. Een hypermodern innovatiepaleis  - het ontwerp is veelbelovend - waarin life-sciences bedrijven onder één dak werken aan oplossingen van de toekomst. En die komen er alleen als we samenwerken, van elkaar leren, elkaar uitdagen, elkaar inspireren. De Accelerator gaat in 2022 open en zal meer positieve energie losmaken. Omdat deze nu al vol zit, worden er al plannen voor nog één gemaakt.  
 
Maar in die tussentijd daag ik u uit om elkaar te ontmoeten, samen te werken. Elkaar een kijkje in de keuken te gunnen, ideeën uit te wisselen en samenwerkingsverbanden te smeden. Een goed (lente) voornemen, mocht u die nog niet hebben. U zit allemaal vlak bij elkaar, u hoeft dus alleen uw agenda te trekken. Misschien zo meteen al, tijdens de ontvangst. En anders later in een van de nieuwe foodcourts of science cafés die het Utrecht Science Park rijk is. Dat was toen ik in Utrecht kwam wonen - lang geleden … - wel anders. Toen was het hier vergeleken met nu een dooie boel. Juich alle ambities toe om het nog gezelliger te maken en om nog meer ontmoeting en daarmee samenwerking te stimuleren. Want dan bereiken we, weet dat zeker, op dit hele kleine stukje aarde - die dankzij de integratie met onder meer Utrecht Science Park Bilthoven met onder andere Bilthoven Biologicals een stukje groter is geworden - echt wereldwijde impact. Dan gaat die Utrecht Science Park-parel echt nog meer glanzen …   

Beste mensen,  
 
Even terug naar het begin. Was vroeger alles beter? Veel wel, niet alles. Heb mijn glazen bol vandaag niet meegebracht, maar als je een rondje Utrecht Science Park maakt, [met de tram ben je er nu zo …] dan is de conclusie misschien wel dat vandaag en morgen mooier is dan gisteren. Dat de toekomst slimmer gezonder en duurzamer is dan we denken. Hoopvoller ook … Een mooie toekomst die we  onszelf en elkaar van harte toewensen. En die toekomst ligt hier, op het Utrecht Science Park. Een aardig vooruitzicht … Wens u een plezierige avond toe.

Uw mening