Burgemeester Opening NK Atletiek

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Atletiekbaan Maarschalkerweerd, 14 juli 2017

Atleten, vrijwilligers, officials, toeschouwers, dames en heren, welkom in Utrecht.

Voor het eerst sinds 2004 is het NK Atletiek terug in Utrecht.

U weet misschien nog: 2004, het jaar dat Kamiel Maase de 5000 meter won in een kampioenschapsrecord dat nog altijd staat. En Rens Blom, nu co-host, won het polsstokhoogspringen.

Ik dank de Utrechtse atletiekverenigingen Hellas, Phoenix en U-track voor het initiatief om het NK weer naar Utrecht te halen en voor de organisatie van dit prachtige evenement.

Meer dan 700 atleten en atletes gaan de komende drie dagen lang de strijd met elkaar aan.

Gisteravond heeft u al kunnen genieten van het polsstokhoogspringen op het Vredenburg;

Je voelt dat Utrecht  na het Europees Jeugd Olympisch Festival van 2013
en de Tourstart van 2015 weer toe was aan een dosis topsport.

Te meer omdat deze accommodatie steeds beter wordt. Voor het NK hebben we een extra voorziening voor de warming up aangelegd. Waar uiteraard ook de verenigingen die hier actief zijn, gebruik kunnen maken.

Nog meer aanleiding om er een geweldig toernooi van te maken. In een weekend dat hier in Utrecht toch al boordevol sport zit: het EK honkbal voor jongens onder 12 jaar, dat nog duurt t/m zondag. Wat ook de dag is van de openingswedstrijd van het EK vrouwenvoetbal in de Galgenwaard.

Nog één ding, dames en heren, voordat de eerste atleten van start gaan. Graag wil ik alle vrijwilligers bedanken die net zo goed topprestaties leveren om dit evenement mogelijk maken. Het zijn er meer dan 300. Graag een applaus voor hen allemaal.

En met dat applaus mag het Nederlands Kampioenschap Atletiek 2017 wat mij betreft beginnen.