Burgemeester Opening ondernemersontbijt 50 jaar Utrechts Werkbedrijf

Utrechts Werkbedrijf, 18 april 2019

Geachte aanwezigen,

Goedemorgen en eet smakelijk. Weet niet hoe u over ontbijtsessies denkt…maar vind het een mooie manier om het nuttige met het aangename te combineren. U waarschijnlijk ook, want u bent hier ook vandaag… Dank mensen van het UW voor de uitnodiging. Voor die uitnodiging heb ik, eerlijk is eerlijk, zelf gezorgd. Sprak in oktober tijdens 50 jaar UW. Vertelde toen dat ik het UW ook in de toekomst een steuntje in de rug wil geven. Ondernemers en organisaties oproepen om met het UW in zee te gaan. Doe dat graag en vol overtuiging. Want het UW heeft de afgelopen 50 jaar veel bereikt. Ruim 10.000 mensen zijn, mede dankzij het UW, aan het werk.

Mensen voor wie een baan vinden niet makkelijk, laat staan vanzelfsprekend is. Mensen die graag willen werken, maar daarbij wel wat hulp en begeleiding nodig hebben. Het UW zorgt daar al 50 jaar voor.

En het levert echt wat op. Allereerst voor de mensen zelf. Want zij doen mee, dragen bij en zijn echt onderdeel van de organisaties waar ze werken. Een baan, inkomen en collega’s hebben maakt blij. Het maakt je trots. En ook de organisaties waar ze werken, profiteren. Spreek uit ervaring, want veel van hen werken op het Stadskantoor. Zonder hen zouden de planten er dor en onverzorgd bij hangen. En de koffieautomaten om de haverklap leeg zijn. En ze verzorgen met veel inzet en liefde al het vele groen in onze stad. Zij dragen daarmee zichtbaar bij aan een mooie stad.

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over inclusiviteit. Geldt ook de arbeidsmarkt. Niet alleen mensen met veel diploma’s, ronkende cv’s, blakend van zelfvertrouwen en de snelle denkers en doeners. Maar ook mensen die wat extra hulp en begeleiding kunnen gebruiken, zijn van onschatbare waarde voor Utrecht. Iedereen doet mee: ook dat is onze mooie stad.

Dat in Utrecht zoveel mogelijk mensen mee kunnen en mogen doen, is niet alleen een zaak van de gemeente. Ook u, bedrijven en organisaties, spelen vanuit uw maatschappelijke verantwoordelijkheid een belangrijke rol om dit voor elkaar te krijgen. Die verantwoordelijkheid kunnen wij samen met het UW invullen. Succesvol en effectief: dat moet iedereen toch als muziek in de oren klinken. Goed voor de bedrijven en goed voor iedereen die graag aan de slag wil. Het is het broodmes dat aan twee kanten snijdt…

Om in de sfeer van deze setting te blijven: ontbijten en netwerken is ook een broodmes – met twee snijdende kanten… Op naar nog meer succesverhalen. Wens u allen een smakelijke en succesvolle voorzetting van dit ontbijt.