Burgemeester Opening restaurant Olí Mazi

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Amsterdamsestraatweg, restaurant Olí Mazi, 12 december 2019

Beste Dimitri, Jorgos, Nikos en Voula,

Wat ontzettend aardig om vandaag te mogen bijdragen aan de opening van jullie nieuwe restaurant. Zoals jullie weten kwam ik hier graag met mijn gezin toen wij nog in Oog in Al woonden. Ik herinner mij de vroegere indeling van het restaurant nog goed. Wij zaten vaak een beetje halverwege het restaurant. Aan ene kant hadden we dan wat ruimte, aan de andere kant konden we toch de live muziek horen en zien.

Ik ben bovendien liefhebber van Griekenland en het Griekse eten én als kleinzoon van een kaasgroothandelaar vind ik het mooi dat het hier om een familiebedrijf gaat. Want het was op deze plek waar (opa) Nikos Wastopoulos in 1986de deuren van restaurant Alexios opende. En in Utrecht uitgroeide tot een begrip.

Jorgos en Nikos, hier hebben jullie je jeugd doorgebracht. Dimitri, het was ook hier dat wij elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Ik woonde toen nog in Oog in Al en herinner mij dat ik iets was vergeten. Jij was toen zo vriendelijk om mij dit persoonlijk terug te bezorgen. En in de jaren daarna zijn we elkaar bij diverse gelegenheden tegengekomen en heb ik een beet jouw zakelijke initiatieven gevolgd.

En dan nu deze stap. Wat mij betreft een prachtig eerbetoon aan opa Nikos. Jullie zetten zijn levenswerk door, maar wel op geheel eigen wijze. De Griekse keuken in een eigentijdse vorm. Of, zoals jullie het zelf in de markt zetten: 'Sexy traditional' (zo ongeveer als ik er uit zie...).

Griekse gerechten, maar dan in een nieuw jasje gestoken. Begreep dat Olí Mazi in het Grieks 'met elkaar' betekent. Een veelzeggende naam. Onze samenleving, onze stad, de regio worden sterker als we er samen voor gaan. Jullie runnen dit restaurant met elkaar en hebben gekozen voor 'shared dining': gerechten komen midden op tafel en je deelt alles met elkaar.

Een uniek concept. Voor Nederland, voor Utrecht. Alexios was een begrip in Utrecht en ik ben ervan overtuigd dat Olí Mazi eveneens een verrijking voor de stad gaat zijn. Van harte gefeliciteerd en heel veel succes. Dank u wel.

Uw mening