Burgemeester Opening restaurant Queridon

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Queridon, 3 november 2018

Beste mensen, jong en oud, bestuursleden de van stichting Queridon, vrijwilligers, Barbara, Gerard en Jasper,

Natuurlijk een speciaal welkom aan de mevrouw uit Arizona, die haar 95-jarige moeder voor een tijdje bezoekt en begeleidt.
Dank voorzitter Ruud (Hollander) voor uw vriendelijke woorden. Wat aardig is ie, die voorzitter. En hij woont nog maar anderhalf jaar in Utrecht. En waarom kwam Ruud naar Utrecht? Vanwege de liefde. (Ook) een geweldige reden om naar Utrecht te komen. Toch?

Dank voor de uitnodiging. Goed om hier te zijn. Op zo’n zonnige zaterdagmiddag. In de eerste plaats vanwege de opening van restaurant Queridon. U heeft er iets speciaals van gemaakt. Niet voor niets zijn zoveel mensen gekomen. M’n complimenten.
 
Maar vandaag is er nog iets… Vandaag begint de Sint-Maartensweek. U vraagt zich misschien af wat een taalschool, restaurant en Sint-Maarten, de beschermheilige van onze Domstad, met elkaar te maken hebben. Alles. Want Sint-Maarten gaat over delen. We kennen allemaal het verhaal van Sint-Martinus. Hij sneed zijn kostbare mantel in tweeën. En schonk het aan een bedelaar. Nog steeds een mooi verhaal. Waarbij het niet om een stuk stof gaat, maar ons vermogen om te delen. Om te kijken naar een ander. En de ander die het iets minder getroffen heeft, iets van ons te geven. Te delen. Geld. Eten. Onderdak. Een stuk van onze mantel...
 
In Utrecht hebben we al eeuwenlang de traditie dat we niemand aan zijn lot overlaten. Wij zijn ‘de stad van Sint-Martinus’. Met 350.000 Martinussen… Want: in iedere Utrechter schuilt een Sint-Martinus. Ik noem er drie: taaldocent Barbara… Chef-kok Gerard… En chef-bediening Jasper… Jullie delen kennis met nieuwkomers die de Nederlandse taal willen leren. Een moeilijke taal… Zelfs voor mensen die met  de Nederlands taal zijn opgegroeid. Veel oefenen is belangrijk. Dat kan nu in restaurant ‘Queridon’. In de bediening. In de keuken. Dat is een sprong in het diepe, dus best griezelig… Maar…dit is de plek om te oefenen. Hier mag je fouten maken. Sterker nog, van fouten maken leer je. Het is de allerbeste leerschool. Wat goed Barbara, Gerard en Jasper dat jullie kennis en ervaring met de cursisten delen.

En deelnemers: wij leren ook veel van u. U deelt met ons: uw cultuur. Uw kennis. Uw taal. Ik begreep dat je hier vandaag ook Russisch en Tingrinya kunt leren… En u deelt met ons – nu wordt het echt leuk – de geheimen van uw keuken. Dat levert een heel aardige de menukaart op: Hollandse appeltaart en Oosterse Yallah-Yallah cake. Quesedilla uit Nicaragua en de Utrechtse uitsmijter. Tabouleh uit Tunesië, een tosti uit Tolsteeg. Deze multiculturele menukaart symboliseert wat Utrecht is: een stad die weet wat delen is. Hoe rijk delen kan maken. Hoe meer we delen, hoe rijker we worden ... Ik wens u allemaal heel veel succes. Sahar en Melak hebben een taart bereid. We gaan ‘m zo meteen aansnijden en uitdelen. En dat is het symbool van de opening van dit restaurant. Dank u wel.


Uw mening