Burgemeester Opening Sportpark Wesley Sneijder en uitreiking Koninklijke Onderscheiding

Utrecht, Sportpark Wesley Sneijder, 30 mei 2019

Geachte aanwezigen, voetbalvrienden jong en oud, beste Wesley,

Hemelvaartsdag op zijn Ondieps: samen een potje voetballen op het Wesley Sneijder Toernooi bij de DOS-Holland-Stichtse Boys-Combinatie. Een editie met een bijzonder tintje.

Jullie kwamen vanmorgen aan op Sportpark Thorbeckelaan en jullie verlaten straks het Sportpark Wesley Sneijder, mede dankzij wijkwethouder Klaas Verschuure die hier vanmiddag niet bij kan zijn. Wesley, jij verdient het dat er een sportpark naar jou wordt vernoemd. Jij past als rasechte Utrechter, een doelgerichte Domstedeling en een onvervalste Ondieper in het rijtje Utrechtse sporticonen als Anton Geesink, Marco van Basten Jochem Uytdehaage en Dafne Schippers. Een voetballer met een carrière om in te lijsten. Heb je wel een lel van een lijst nodig. Grote clubs, recordinternational, een karrevracht aan prijzen gewonnen en veel legendarische wedstrijden gespeeld. Met onvergetelijke doelpunten.

Denk dat iedereen hier zijn favoriete 'Wesley-wedstrijd' heeft: de kopbal in Zuid-Afrika, op het WK van Wesley, tegen Brazilië. 2008: op jouw verjaardag met 3-0 winnen van wereldkampioen Italië, en scoren. En wie hield het wel droog tijdens de ereronde na jouw allerlaatste interland tegen Peru, op 6 september? Tussen die 134 interlands zit een bijzondere. Een wedstrijd die jouw karakter typeert. Het is 29 juni 2014. Fortaleza, Brazilië. Nederland-Mexico. Onvergetelijk: in de 88e minuut poeier jij de bal snoeihard in het Mexicaanse doel. Net als wij gingen ook de radioverslaggevers Jack van Gelder en Ronald van der Geer compleet uit hun dak. Te mooi om niet te herhalen, dus ik citeer, voor wie het toen niet hoorde: 'Terwijl hij rijp was voor een wissel, krijgt Wesley Sneijder de bal voor zijn Utrechtse voetjes en denkt: Weet je wat? Ik ken geen genade. Ik haal gewoon uit; hij gaat rechtdoor, naar school en kantoor, maar vooral in het Mexicaanse doel.' Mede dankzij jou bleven wij in het toernooi. En werd Oranje, tot ieders verrassing, derde.

Legendarisch moment. Waarom? Omdat dit het verhaal is van een man die niet fit genoeg was om aan het WK deel te nemen, een personal trainer inhuurde, zich keihard terug knokte in Oranje, tegen Mexico rijp was voor een wissel, maar op het beslissende moment, de toilettas was al dichtgeritst, het verschil maakte. Jij kwam terug. Onmiskenbaar de Ondiepse onverzettelijkheid - net als de strijdbijl waar voorzitter Ron net over sprak. Met jouw motivatie, leiderschap incasseringsvermogen en vechtlust ben je een voorbeeld voor iedereen.

Altijd bereid anderen te helpen, op het veld en daarbuiten. Samen met de FC Utrecht supporters treurde jij om de dood van David di Tommaso. Een kippenvel-moment. We kennen jou 'Mister Stichting Sport Ondiep'. Tijdens het Wesley Sneijder Benefiet Gala zamel je geld in voor goede doelen. Je deelde persoonlijk 120 kerstpakketten (december 2017) uit aan gebruikers en vrijwilligers van de voedselbank. Organiseerde bij Van der Valk een life & cooking event voor de voedselbank. Jij ondersteunt jonge Utrechtse sporttalenten. Toen jij in Milaan en Istanbul voetbalde, liet je Utrechtse jeugdteams overkomen. Ze mochten meetrainen. Snuffelen aan het topvoetbal. In januari ging het eerste van DHSC, op uitnodiging van jou, op trainingskamp in Qatar. Met resultaat. Van harte met de titel en de promotie naar de Hoofdklasse. Je ondersteunt jouw cluppie met raad, daad - en financieel. Ook ben je ambassadeur voor de stichting Free a Girl en de Johan Cruyff Foundation.

En je bent een ambassadeur voor Utrecht. Onvergetelijk is de reis van de zangers Michael Oomen en Hans Kaay. Jij haalde ze naar Madrid. En zij leerden 150 Spanjaarden 'Utreg me stadsie' zingen. Volgend jaar is de start van La Vuelta in Utrecht. U snapt nu waar die Spaanse liefde voor Utrecht ooit is ontstaan. Wesley, bedankt.

Geachte aanwezigen, beste Wesley, beste familie en vrienden van Wesley,

Jouw verdiensten voor de sport, samenleving en de stad verdienen een 10 met een gouden griffel. 24 karaats. Ik ben niet de enige met grote waardering voor jou. Dat vindt - weet dat zeker - iedereen die straks op Sportpark Wesley Sneijder speelt. Dat vinden de Utrechters, die grote waardering hebben voor de sporter en de mens Wesley Sneijder. En dat vindt ook de koning. Ik vind het een enorme eer, Wesley, om jou te mogen meedelen dat Zijne Majesteit heeft besloten om jou te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.