Burgemeester Opening start-uplocatie ./Utrecht

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Europalaan, 28 maart 2018

Geachte aanwezigen,

Geweldig dat u er vanmiddag in zo groten getale bent. Welkom in Utrecht. Een stad die zich niet alleen groen en gezond noemt, maar ook slim. Van alle grote steden de gemiddeld hoogst opgeleide werkende bevolking heeft. En hart is van één van Europa's meest competitieve regio's.

Zo’n kwalificatie van de Europese Commissie krijg je niet zomaar. Niet in de laatste plaats scoort Utrecht zo goed op dit soort lijstjes, door de aanwezigheid van jonge ondernemers.

Ambitieus, bij wijze van spreken 24/7 in de weer met hun bedrijf. Gepokt en gemazeld in de nieuwste technologie. Permanent op zoek naar nieuwe vormen. Nieuwe, nog betere manieren om dat ene, innovatieve idee nog beter tot zijn recht te laten komen.

Vol energie op zoek naar de weg die uitmondt in een welverdiende ontwikkeling richting scale-up. Met vallen en opstaan. Erop gericht te inspireren en geïnspireerd te worden. In volle interactie met elkaar en met gevestigde bedrijven. Die daar nieuwe energie door krijgen. Terwijl startups zelf weer kunnen profiteren van hun kennis en netwerk.

In een stad als de onze, geachte aanwezigen, hoort voor deze dynamiek figuurlijk, maar ook letterlijk ruimte te zijn. Natuurlijk waren er al initiatieven, bijvoorbeeld in het Science Park, in Rijnsweerd en van de kant van Startup Utrecht, de Stadstuin en de Jaarbeurs. Maar 'dot slash Utrecht' geeft aan al deze initiatieven een nieuwe dimensie.

Utrecht is blij met dit initiatief van Boron en John Fentener van Vlissingen. Utrecht is blij met elke startup die hier zijn vleugels komt uitslaan. Utrecht is blij met de aanwezigheid van u allen om de start van deze locatie te bezegelen.

Op een plek in de stad waar de komende jaren ook in de omgeving het nodige gaat veranderen. Ten noorden van de Beneluxlaan wordt de Merwedekanaalzone ontwikkeld en nog wat verderop richting de Jaarbeurs het Defensieterrein. Waar ooit bedrijventerrein was, zullen in de toekomst duizenden Utrechters midden in de stad kunnen wonen, ontspannen en werken. Een locatie die beter past bij de dynamiek van onze stad, is dus nauwelijks denkbaar.

Mede namens wethouder Jeroen Kreijkamp, wens ik iedereen heel veel succes in en met 'dot slash Utrecht', Inez, Edo en Wilbert voorop. Inspire and be inspired.

Uw mening