Burgemeester Opening tentoonstelling '50 jaar Tienertoer'

Utrecht, Spoorwegmuseum, 14 april 2019

Beste mensen,

Ja-ja, ik heb hem ook…de Tienertoerbutton. Zie heel wat buttons in deze zaal. Dat zijn dus veel Tienertoerherinneringen. U vindt al die verhalen terug in deze trein. De treinenfans onder u herkennen hem: de Mat '64. Dit is de allersnelste stilstaande trein ter wereld. Want met deze trein zoef je als een hogesnelheidstrein door de tijd.

Als ik naar deze trein kijk, beleef ik mijn eigen Tienertoer weer opnieuw. Dender ik zo 1973 weer binnen. Het was zomer. En Jan uit Edam-Volendam ging op Tienertoer. Met zijn klasgenoot en goede vriend Coen, “met een C”, ging hij 8 dagen treinen door Nederland. “Jan en Coen gaan leuke dingen doen.” Klinkt als een spannend jongensboek. En dat was het ook. 8 dagen avontuur. We kwamen net van de brugklas. En alsof de middelbare school al niet spannend genoeg was, gingen we voor het eerst ver van huis. Alleen. Zonder ouders. Ging met Coen alle provinciehoofdsteden af. De bucketlist avant la lettre. Herinner me nog de fotosessie op het stationsplein in Groningen, bij het Peerd van ome Loeks. Coen in een vuurrood regenjack. Daar schijnen nog foto’s van te zijn.

Het werden 8 onvergetelijke dagen. We gingen ook naar Rotterdam. Coens oma, Oma Woestenburg, nam ons mee op een rondvaart en leidde ons rond over de Coolsingel. Daar stonden we dan, twee pubers uit de polder in een wereldstad. We aten een broodje met verse garnalen. Een wít broodje. Hamburgers en friet bij de McDonalds – toen dat nog iets bijzonders was. We betaalden met guldens, kwartjes en dubbeltjes. Onderweg in de trein keken we niet op een smartphone, maar in het spoorboekje, door het raam naar buiten, of speurden de treincoupé af naar leuke meisjes. En thuis vertelden we aan onze ouders hoe mooi alle museums waren.

Ben nieuwsgierig naar uw verhalen. Ze zijn niet te tellen. Wie droomde van Amsterdam, ging naar Amsterdam. Naar de kabelbaan in Valkenburg. Het Evoluon in Eindhoven. Of, dat was toen een echte attractie, en ook nu een prachtig winkelgebied, overdekt winkelen in Hoog Catharijne. En natuurlijk naar het Spoorwegmuseum. Of je maakte gewoon heel veel kilometers. Gewoon, omdat het kon. Je treinde van Heerlen naar Heerenveen en van Roosendaal naar Roodeschool. De Tienertoerkaart gaf vrijheid. Als de treindeuren openden, ging er een wereld voor je open. En lag Nederland aan je voeten.

Beste mensen,

Verheug me op de Tienertoertentoonstelling. Een reis naar mijn jeugd. Maar verheug me nog meer op alle verhalen. Uw Tienertoeravonturen. Misschien wilde u zonder ouders, en met uw beste vrienden naar het pretpark. Nieuwe mensen ontmoeten. Of eindelijk eens naar station Uithuizermeeden. Gewoon, vanwege die naam. Wat uw wens ook was: u koos voor vrijheid. Samen met vrienden en vriendinnen herinneringen maken. Zo bijzonder, dat ze op een mooie dag in een museum terechtkomen. Hoog tijd om – in sneltreinvaart – bij te dragen aan de opening van de Tienertoertentoonstelling.