Burgemeester Opening vakantiebeurs 2017

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Jaarbeurs, 10 januari 2017

Dank u wel, meneer Arp, dames en heren. Wij vinden het hier in Utrecht natuurlijk geweldig: elk jaar weer kunnen meer dan 100.000 bezoekers zich in onze stad komen oriënteren op hun vakantie- of zakenreis. Nederlanders doen dat graag. Wat er voor een deel mee te maken zal hebben dat Nederlanders, zoals bekend, hun reis en/of verblijf het liefst van te voren regelen.

Maar ook alles bijeen gáát het ergens om. Nederlanders boeken in een jaar in totaal rond de 185 miljoen vakantie-overnachtingen in binnen- en buitenland. Het bedrag dat daarin omgaat, ligt rond de 13 miljard euro. Aan de andere kant bezoeken ieder jaar 15 miljoen buitenlandse bezoekers ons land. Dat brengt hier in Nederland 68 miljard euro aan bestedingen in het laatje (waarvan 2,3 miljard aan zakelijk toerisme) en werk voor rond de 600 duizend mensen.

Echt enorme bedragen. Om maar wat te noemen kost onze nationale defensie per jaar 'slechts' 8,6 miljard euro en onze politie een miljard of 5. En bij de gemeente Utrecht staat het bescheiden bedrag van 1,4 miljard euro op de begroting.

Vakantiereizen en zakelijke reizen zijn dus niet alleen heerlijk om te doen. Ze zijn ook een substantieel onderdeel van onze economie. En dat zijn alle twee redenen waarom we er hier in Utrecht zo gelukkig zijn met de Vakantiebeurs. Inmiddels voor de 47ste keer.

Want Utrecht treedt graag op als ontmoetingsplaats. Zoals in dit geval, hier in de Jaarbeurs, tussen vakantiegangers en zakelijke reizigers aan de ene kant en de Nederlandse en internationale reisbranche aan de andere. Utrecht heet een ieder van harte welkom om hier in de Jaarbeurs ideeën op te doen en contacten te leggen. Ik wens alle standhouders, gasten, bezoekers en de mensen van de Jaarbeurs een heel succesvolle Vakantiebeurs toe. En dat de voorpret die hier wordt beleefd, maar moge leiden tot vele onvergetelijke reizen, waarheen dan ook.

Waarbij ik alle reizigers wel aanraad om zich, zowel voorafgaand aan als tijdens de reis, goed voor te bereiden. Zo moeilijk is dat niet: ons ministerie van Buitenlandse Zaken heeft prachtige, eigentijdse vormen van dienstverlening in de aanbieding, waar Sam u alles over kan vertellen. Dank u wel.