Burgemeester Opening Vakantiebeurs 2018

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Jaarbeurs, 9 januari 2018

Distinguished guests, meneer de minister (beste Halbe), mevrouw Van den Berg, geachte aanwezigen,

Welkom in de Jaarbeurs, welkom op de Vakantiebeurs. De beurs waar meer dan 100.000 bezoekers zich oriënteren op hun vakantie- of zakenreis.

Net zo veel mensen als er vorig jaar in Nederland bijkwamen. Ons land telt nu 17,2 miljoen mensen. En voor veel van die mensen ligt er een vakantie in het verschiet. Een tijd om je gedachten te laten varen, je te laten meenemen langs mooie gebieden in de natuur of juist de stad. Om ervaringen op te doen, waar je zakelijk of privé een boel energie van krijgt.

Vanaf vandaag is de Jaarbeurs voor de 48e keer hét centrum van enthousiaste standhouders die hun bestemmingen aanprijzen. Van Hollands glorie tot exotisch bijzonder. Er is voor elke bezoeker wel iets te vinden. Utrecht heet iedereen van harte welkom om hier in de Jaarbeurs ideeën op te doen en contacten te leggen. Met dit jaar nieuwe elementen zoals een belevingshal en aandacht voor de actieve reiziger. De echte liefhebber kan zelfs een avondje uit op de beursvloer. ‘Night at the Vakantiebeurs’…

En dat is niet voor niks, want vakantiereizen en zakelijke reizen geven een impuls aan de Nederlandse economie. De toeristische sector wordt steeds belangrijker en dat is in Utrecht goed terug te zien. Het aantal banen in deze sector is de afgelopen 3 jaar met 15 % gestegen. Die ontwikkeling uit zich ook in de stijging van het aantal hotelovernachtingen en de hoge bezoekersaantallen van de Utrechtse musea. Het afgelopen jaar behaalden veel van hen een record: kasteel De Haar, de Domtoren, de Domkerk, het Centraal Museum en het Spoorwegmuseum.

Maar, zoals The Guardian al kopte eind vorig jaar in een artikel over de grootste fietsenstalling van de wereld in Utrecht: ‘The Dutch dream of more’. Er zijn namelijk naast de historische binnenstad, veel meer aantrekkelijke plekken waarvoor bezoekers graag naar Utrecht komen. Neem Fort Vechten of Slot Zuylen. Prachtige visitekaartjes van Utrecht net over de stadsgrenzen heen. Samen met onze partners werken we daarom de komende tijd aan het behoud en het versterken van die aandacht en waardering voor onze regio.

Geachte aanwezigen,

Utrecht is zeer vereerd wederom uw gastheer te zijn. Ik wens alle standhouders, gasten, bezoekers en de mensen van de Jaarbeurs een heel succesvolle Vakantiebeurs toe. Zoals u weet, begint een goede vakantie bij een gedegen voorbereiding. En dat is meer dan alleen het licht uit doen voordat u vertrekt. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken weet u daar alles over te vertellen. Zij zijn te vinden op het ‘NL Reist Plein’. Minister Zijlstra wijst u graag op weg. Dank u wel.

Uw mening