Burgemeester Opening World Trade Center Utrecht

Utrecht, WTC, 12 september 2018

Beste mensen (of moet ik zeggen: beste buren), Ronald (Van der Waals), Martijn (van Rosmalen) en architect Roberto (Meyer),

We hebben hier in Utrecht de nodige mooie en interessante gebouwen, groot en klein, uit alle tijden. Gebouwen met karakter, met uiteenlopende functies, gebouwen die de mensen kennen en waar ze graag komen. Van de Dom tot de Werkspoorkathedraal. Van Paushuize tot Casa Confetti. Van het stadhuis tot het stadskantoor. Van het oude postkantoor tot TivoliVredenburg. Van de Inktpot tot het RABO-hoofdkantoor.

Daar komt vandaag nog een gebouw bij. Vanaf vandaag heeft Utrecht hier een heus World Trade Center. Op één van de plekken waar onze stad zich op dit moment het meest stormachtig ontwikkelt. Het Stationsgebied, nabij de Jaarbeurs en het Beatrixgebouw, het station en Hoog-Catharijne. En natuurlijk nabij het stadskantoor, vanwaaruit onze medewerkers 2 jaar lang getuige konden zijn van de bouw.

Voor mij als burgemeester is het vrolijk nieuws om te kunnen melden: een nieuw bedrijfsverzamelgebouw in het Beurskwartier in onze mooie stad. En wat voor een. En het aantal huurders dat het WTC Utrecht al heeft weten te trekken, geeft aan dat dit gebouw op deze locatie, op dit moment goed aansluit bij de behoefte van kantoorgebruikers in onze stad en regio.

Ontzettend goed ook dat dit gebouw op allerlei manieren naadloos aansluit en soms zelfs vooruitloopt op de duurzaamheidseisen die tegenwoordig aan kantoorgebouwen worden gesteld. En niet minder mooi om te horen dat er veel is geïnvesteerd in een gezond werkklimaat. Dat past bij het Utrechtse streven naar een gezond stedelijk leven, of te wel 'healthy urban living'. Waar gezond werken uitdrukkelijk deel van uitmaakt.

Ik kan overigens melden dat onze eigen medewerkers de horeca-voorzieningen op de begane grond al lang en breed hebben ontdekt. Een ideale plek om je even te ontspannen tijdens of na het werk: lekker kijken naar de mensenmenigte die van de sneltram naar het station lopen en/of andersom.

Aan de dynamiek rondom het grootste station van Nederland zal het WTC Utrecht vanaf vandaag zelf ook een bijdrage leveren. Een bijdrage in de vorm van een impuls aan creatief, innovatief en ambitieus ondernemerschap, die in dit nieuwe gebouw alle ruimte krijgt.

Ontwikkelaar en aannemer: van harte gefeliciteerd met de voltooiing van dit gebouw. En natuurlijk alle huurders en alle anderen bij dit pand betrokkenen, wens ik heel veel geluk en inspiratie op deze unieke plek. Heb het goed hier in het WTC. En... de groeten van de buren.