Burgemeester Première documentaire ‘OverLeven’

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Tolsteegbrug, Louis Hartlooper Complex, 11 oktober 2019

Beste mensen,  

Cees (Grimbergen), dank voor de aardige woorden, Lucinda (Stolk-van de Ven), dank voor de uitnodiging. U gaat zo kijken naar een mooie - en heftige, vrolijke, verdiepende, emotionele, liefdevolle - documentaire. Vanmiddag kan ik niet blijven om de documentaire te zien, besprak dit tevoren met Lucinda, kon eerder deze week een ‘ruwe versie van de documentaire thuis bekijken (tijdens het strijken). Alvast mijn complimenten en gelukwensen aan de makers voor en met het resultaat. ‘OverLeven’ laat ons op een indringende manier zien wat er gebeurt met de nabestaanden van iemand die is vermoord. Het zal u niet verbazen dat er voor nabestaanden heel veel gebeurt. Dat er eigenlijk nooit een einde komt aan hun verdriet en hun rouw...

In de documentaire volgen we het leven van Minke en Lucinda. De moeder en de zus van Nadia van de Ven. Nadia werd op 1 oktober 2002 op 25-jarige leeftijd in het centrum van Utrecht vermoord door de zoon van haar huisbaas. Een afschuwelijke gebeurtenis. Utrecht was (en is nog steeds) geschokt. Deze indrukwekkende documentaire laat glashelder zien hoe deze moord het leven van Minke en Lucinda veranderde. Niet alleen meteen na die fatale dag in 2002, maar ook in jaren daarna. Wij krijgen een inkijk in het verdriet en het rouwproces waar Minke en Lucinda doorheen moesten. Letterlijk ‘overleven’. Zoiets wens je niemand toe.

En we maken kennis met Nadia en de herinneringen aan haar. De documentaire laat ons ook de strijd van Minke en Lucinda zijn. De strijd die zij iedere dag voeren… Een strijd om meer compassie, gerechtigheid en vooral: duidelijkheid... Dat is een lange en vaak moeilijke weg bezaaid met obstakels en soms ook onbegrip. Als er één ding is dat deze documentaire ons leert, is hoe belangrijk een goede balans is. Niet alleen de balans tussen de wetten en regels van onze rechtsstaat. Maar ook de zorg voor wie plotseling, door een afschuwelijk misdrijf, een dierbare moeten missen. Die balans is er nog niet altijd en kan daarom opnieuw veel leed veroorzaken.

Hoop dat deze documentaire ons inspireert om met elkaar op zoek gaan naar die balans.  Samen te blijven zoeken… Zodat we de juridische en de emotionele zorg voor nabestaanden na een moord kunnen verbeteren. En daarmee gaat het deze middag niet alleen over verdriet, rouw en onrecht. Het gaat ook over hoop. Want: hoop doet leven (en niet overleven) - ook na een verschrikkelijke gebeurtenis. We geven de nabestaanden weer hoop. En helpen hen, zodat zij weer iets van het leven kunnen maken. 

Utrecht is een stad van en voor iedereen. Een stad waar mensen samen optrekken en elkaar helpen en ondersteunen. Op goede…en beroerde momenten, zolang als dat nodig is. Hoop dat deze documentaire, deze middag, wij allen, daar aan kunnen bijdragen. Dank u wel.

Uw mening