Burgemeester Prijsuitreiking ‘Heel ASW bakt’

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Plantage, 22 september 2018

Beste mensen, ondernemers, bewoners, leden van het koor 'De Hollandse Noot' en bezoekers van de Amsterdamsestraatweg,

'Heel Holland bakt' begint dit jaar pas in december in plaats van deze maand. Alleen al daarom: supergoed idee om ter gelegenheid van de tweede 'Expeditie De Straatweg' nu alvast aan de bak te gaan (en het weer lijkt wel een beetje op december). Het idee kwam, beste mensen, van #ASW030, de ondernemersvereniging van de Straatweg, die steeds actiever wordt en vandaag deze gezellige dag op de Plantage heeft georganiseerd.

En nu ik hier toch ben: u wilt vast wel even klappen voor voorzitter Arvid Dam en de mensen van #ASW030, die daar zo hard aan hebben gewerkt.

De Amsterdamsestraatweg is, beste mensen, cultureel gezien naar mijn inschatting een van de meest gevarieerde straten van onze hele stad. Dat zie je aan de bewoners. Aan de ondernemers en hun zaken. Aan hun klanten.

Op verzoek van #ASW030 heb ik me, samen met de andere juryleden, met liefde gebogen over de culinaire creaties die voor een van de activiteiten, de bakwedstrijd 'Heel ASW Bakt', zijn ingezonden. En ja, ik moest de taarten allemaal proeven, mevrouw, er zat niets anders op. Het was bovendien geweldig om in een jury te mogen samenwerken met culinaire ASW-grootheden als Daphne Giesberger, Carlijn Schut en Martin Kroon en Harry Hagdorn. Echte toppers: banketbakkerij Hagdorn was eeuwenlang een begrip en dankzij deze vrouwen en mannen kan je langzamerhand spreken van een Culinaire Straatweg. Een straat waar je naartoe gaat als je iets lekkers te eten of te drinken zoekt. En je wil kiezen uit de tientallen keukens die de wereld heeft te bieden.

Want hier geldt niet alleen: 'vakmanschap is meesterschap', maar ook 'zoveel culturen, zoveel smaken'. Ten slotte is het voor mij een grote eer dat ik zo meteen samen met de juryleden de uitslag van de taartenbakwedstrijd 'Heel ASW Bakt' bekend mag maken. Ik zou zeggen tot bij de derde editie van Expeditie De Straatweg.

Uw mening