Burgemeester Publieksopening expositie 'Star Wars Identities'

Utrecht, Pathé CineMec, 30 september 2017

Dank u wel, heren. Dames en heren, jongens en meisjes,

'Good morning... may the force be with you...'

Jullie moeders en vaders genoten, net als ik, al van de eerst uitgekomen film in de serie Star Wars: 'A new Hope' in 1977. Samen met je vader en moeder genoten jullie van de vervolgfilms, met als zesde 'Revenge of the Sith' uit 2005, en van alle sindsdien uitgekomen latere films. Die zich afspelen in een wereld die in tijd en ruimte lichtjaren bij ons vandaan staat. Maar voor ons als aardbewoners toch maar al te herkenbaar is.

Telkens weer kijken we uit naar de lotgevallen van vader en zoon Skywalker en naar de eeuwige strijd tussen Jedi en Sith. Sidderen we bij de aanblik van de rondzwaaiende lichtzwaarden. Laten we ons fascineren door 'The Force'. Vertedert ons de raadselachtige Yoda. Genieten we van de special effects, die altijd weer 'state of the art' zijn. De gebeurtenissen en personages in de Galactische Republiek spreken de fantasie aan van generatie na generatie. Miljoenen aardbewoners gingen inmiddels naar één of meer van de films.

Maar van eenrichtingsverkeer is nu geen sprake meer. Zoals Harry Potter en zijn vrienden eerder hierheen kwamen, zo komt nu ook Star Wars naar u toe. U hoeft het zonnestelsel dus niet te verlaten. U hoeft niet naar Montreal, Parijs, Wenen, Keulen of Londen. U kunt gewoon terecht hier in Utrecht, hier in Leidsche Rijn. Wat u meteen de kans geeft om na uw bezoek nog even te blijven hangen om van onze mooie stad te genieten.

En na te praten over wat u, uit de eerste hand, allemaal te weten bent gekomen over de personages uit Star Wars. En over uzelf. Want dit is een expositie waar ook alle Star Wars-liefhebbers deel van uitmaken. Daarom ben ik graag hier bij de opening. Om ten slotte te zeggen: 'what forces shape you?'