Burgemeester (Ruim) 5 jaar de Klanksteen Tolsteegplantsoen

Utrecht, Muziektent De Klanksteen, Tolsteegplantsoen 23 juni 2019

Beste mensen,

Veel dank voor de uitnodiging en ontzettend aardige woorden van Coby van Ouwerkerk, van Appie Alferink en natuurlijk van die lieve buurtbewoonster Nel Leenhouwers. Hete klus vanmiddag, zat heerlijk in mijn korte broek thuis in de tuin, maar de plicht roept en zo hoort dat ook.

Driemaal is scheepsrecht. Dat is het eerste dat in mij opkomt nu ik hier sta. Want eigenlijk had ik hier op 23 september vorig jaar met u willen stilstaan bij het vijfjarig bestaan van muziektent de Klanksteen. Dat viel toen - helaas - letterlijk en figuurlijk in het water. Dan de herkansing. Die zou dit voorjaar in april plaatsvinden. Maar dat viel weer samen met Koningsdag. En u weet: dan heeft een burgemeester andere, en ook mooie, verplichtingen. Gelukkig werd uitstel geen afstel.

En zijn we hier vandaag voor een mooie mijlpaal. Ruim vijf jaar muziektent de Klanksteen. Dat betekent een inmiddels indrukwekkende lijst aan zangeressen en zangers, dichters en toneelspelers, muzikanten en dansers en danseressen die hier hebben opgetreden. Sommige van hen waren voor en tijdens het optreden waarschijnlijk volkomen ontspannen. De gewoonste zaak van de wereld. Terwijl bij anderen de zenuwen door hun lijf gierden. Want: optreden in niets minder dan De Klanksteen…maar ze stonden er allemaal wel. Omdat ze het leuk vonden om op te treden. Maar vooral om u, het publiek een onvergetelijke middag en mooie herinnering te bezorgen.

De Klanksteen is het voorbeeld van een mooi en succesvol burgerinitiatief. Ruim 20 vrijwilligers zetten zich onder de bezielende leiding van Coby van Ouwerkerk in om telkens weer een mooi programma samen te stellen. Dank, want hiermee maken jullie de wijk en de buurt mooier. Want muziek en cultuur verbindt mensen met elkaar. Jullie zorgen ervoor dat buurtbewoners hier in Tolsteeg en Hoograven en omgeving elkaar op een ontspannen en laagdrempelige manier kunnen ontmoeten.
Rondom de muziektent: als in de goede oude tijd en tegelijkertijd is het helemaal van deze tijd. Want op gezelligheid zit – gelukkig maar – geen houdbaarheidsdatum.

Daarnaast laat De Klanksteen zien dat muziek en cultuur niet automatisch in de binnenstad hoeft plaats te vinden. Op veel plaatsen in Utrecht zijn er mogelijkheden.
Daarom kijken we als gemeente ook steeds vaker naar geschikte locaties buiten het centrum. Passend bij de wijk en bij de al bestaande activiteiten. Zoals hier bij Jumping World, dat hier bijna twee weken te gast is.

En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, vindt hier vandaag ook nog het Fête de la Musique plaats. Het feest van de muziek ter ere van de zonnewende, de langste dag van het jaar. En, dat kan niet anders, ter ere van 5 jaar De Klanksteen. Op naar de 10e verjaardag en voor nu van harte gefeliciteerd allemaal.

Dank u wel.