Oud-burgemeester Jan van Zanen Sleuteloverdracht aan Stadsprins Martijn XLII

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Podiumwagen Stadhuis, 2 maart 2019

Uwe dorstlustige hoogheid, hooggeachte hofdame, waarde adjudant, carnavalisten in Leemput,

Over enkele momenten geef ik hier op het plein van het (oude) stadhuis de regie over de stad uit handen. En een burgemeester die zijn ‘sleutel’ afstaat, is toch een beetje als een stukadoor zonder spatel. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de sleutel in goede handen is van onze Stadsprins Martijn XLII (de 42ste). Als groot heersend lid over de Bekkens der Blaaskinkels en als ‘On-afgestudeerd Bouwvakker’ weet u hoe je een feestje moet bouwen.

De stad is er in ieder geval klaar voor. Op de Neude is een metershoog metalen feestvarken geplaatst. En Henk Westbroek liet vorige week in de lokale media weten dat hij 'zelden zo blij is geweest in zijn leven'. Dat belooft veel goeds. Vorig jaar konden we rond deze tijd nog schaatsen in Utrecht. Nu bent u met 5 sloepen vanaf café Weerdzicht hier gekomen. Voor het eerst. Een ongetwijfeld, met dit weer, schitterende en vrolijke tocht. Met uiteraard in de voorste sloep de Blaaskinkels. Een varende carnavalsoptocht: dan denk je meteen aan Venetië. Amsterdam, ‘Venetië van het Noorden’…?. Is dan vanaf vandaag Utrecht misschien het 'Venetië van de Lage Landen'...?. In ieder geval bewijst het eens te meer dat carnaval niet alleen het zuiden toebehoort. Mijn complimenten voor dit mooie initiatief.

Hoe dan ook, ook de komende dagen is het hier goed toeven. Of zoals u het zelf heel treffend heeft verwoord in artikel 2 van uw proclamatie: "Jong, oud, groot of klein, het is mooi om Leemputter te zijn". Het carnaval in Utrecht is een feest waar iedereen welkom is, niemand uitgezonderd. Een feest tot in de kleine uurtjes. Zoals u schrijft in artikel 7 van uw proclamatie: "Al wordt het feestje nog zo laat, wij vertrouwen op onze adjudant Wim en de gehele Raad."

U gaat er samen en met z’n allen een mooi carnaval van maken. Even de dagelijkse beslommeringen vergeten. Even niet in de put zitten…maar 3 dagen lang in Leemput alle zorgen en ongemakken opzij zetten. Daar geef ik graag de touwtjes voor uit handen. Draag daarom deze sleutel vol vertrouwen aan u over. Sinds deze week volg ik Spaanse les, dus in mijn beste ‘Spaans’ groet ik u. Viva Utrecht. Viva Leemput. Adios.