Burgemeester Sleuteloverdracht aan Stadsprins Martijn XLIII

Stadhuisbrug, Stadhuis, 22 februari 2020

Uwe dorstlustige hoogheid, hooggeachte hofdame, waarde adjudant en alle carnavalsvierders in Leemput,

Wat geweldig dat u allemaal door weer en wind met zovelen hier aanwezig bent op de Stadshuisbrug. Hopelijk had u een goede vaart. Het zag er in ieder geval goed uit en klonk zeer muzikaal allemaal ...

Uwe hoogheid,

Het blijft wennen voor een burgemeester, om de sleutel en daarmee ook de touwtjes uit handen te geven. En tegelijkertijd doe ik het met veel genoegen. En … met het volste vertrouwen, want al uw voorgangers hebben ‘m altijd weer netjes teruggegeven. Ongeschonden. Dus prins Martijn de 43ste, sta de sleutel graag aan u af.

Ik mocht u en uw gevolg in december al op het stadhuis ontvangen. Kwam er toen achter dat u van zingen houdt. Wat heet … Met zingen is voor u zelfs de liefde voor het carnaval  begonnen. Nu heeft zingen weinig met de ceremonie van de sleuteloverdracht te maken. Al schieten nu wel een paar ‘sleutel-songs’ door mijn hoofd… ‘Geef ons de sleutel maar’, ‘Ik heb je sleutel weggesmeten’ en ‘Geef mij de sleutel van jouw voordeur’. Onvervalste carnavalskrakers. En zo zijn er vast nog talloze, andere sleutelliederen. Misschien zong u in aanloop naar vandaag er al één - al was het alleen maar om uw zenuwen in bedwang te houden.

Genoeg over de sleutel. Nu naar waar het vandaag echt om gaat. Om carnaval en om feestvieren met elkaar. Dat gaat u ook dit jaar vast weer lukken. Want uw motto is: ‘We zetten samen Leemput op z’n kop’. Kijk, met zo’n motto kun je de stad in ... En in uw proclamatie zie ik ook bij Artikel 5: ‘Feestvieren kunnen we niet alleen, maar wel met alle Leemputters om ons heen.’ Dat hoor ik als burgemeester graag: carnaval als het feest van en voor iedereen. En gelukkig lees ik in uw proclamatie ook dit: ‘Laat menig glaasje mengen, maar laat dan wel de BOB u thuisbrengen.’ Een mooi en terecht punt. Vier voluit feest maar blijf wel goed voor elkaar zorgen.

Uwe hoogheid,

Het grote moment is daar. Ik geef de touwtjes - voor even - uit handen, en draag de sleutel - hier is hij dan - met alle vertrouwen aan u over. Maak er met elkaar iets moois van, zoals dat alleen in Leemput kan. Alaaf.