Burgemeester Sleuteloverdracht Prins Carnaval

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Café Hofman, 10 februari 2018

Uwe dorstlustige hoogheid, hooggeachte hofdame, waarde adjudant, carnavalisten in Leemput,

Over enkele ogenblikken ga ik iets doen wat een burgemeester altijd met tegenzin doet. De touwtjes uit handen geven. En mij overkomt dit al de tweede keer in korte tijd...

Een paar maanden geleden moest ik noodgedwongen mijn werk tijdelijk neerleggen. De reden is bekend. Maar vandaag geef ik de sleutel van de stad met een lach uit handen. En met veel vertrouwen.

Want, uwe hoogheid, ook u overkomt iets voor de tweede keer… U, Martijn de 41e, ging eerder door  het leven als Martijn de 39e. Dus heeft Leemput dit jaar een prins met ruime ervaring. Een ervaren hofdame. En een adjudant die het klappen van de zweep kent.

Die ervaring, uwe hoogheid, schept hoge verwachtingen: bij mij – die u de sleutel toevertrouwt. Bij uw onderdanen – die drie dagen in blind vertrouwen achter u in de polonaise lopen. Bij uzelf – want u legt dit jaar de lat hoog. Hoger dan toen wij u kenden als Martijn de 39e.

Ik citeer Artikel 3 van uw proclamatie: “Wij gaan dit voor de 2e maal beleven. Een jaar met nóg meer leut en gein is ons streven!” Een ambitie die ik, u, wij allen hier, van harte ondersteunen. Een ambitie die tot leven komt in het prinsenlied: “We vieren het leven”. Ik lees een paar regels uit het prinsenlied voor. Ik ga niet zingen, want dat kunt u allen veel beter: “Want ook al staan we rood, we zijn nog lang niet dood. Dus we bouwen een feestje. Want we vieren het leven. Het duurt toch maar even. Ja, we maken er wat van.”

Uwe dorstlustige hoogheid, hooggeachte hofdame, waarde adjudant, carnavalisten in Leemput,

Het prinsenlied slaat de spijker op de kop. Dit is waar het deze dagen om draait. Sores, we hebben ze allemaal. Grote zorgen, kleine ongemakken. En weet u; tijdens carnaval zijn de zorgen niet voorbij. Maar de komende dagen zetten we de zorgen even opzij.

U gaat – ik citeer nog één laatste keer uit uw proclamatie – proberen tijdens carnaval “menig chagrijn om te toveren in iemand vol leut en gein”. U gaat het proberen, schrijft u. Ik zeg u: met uw ervaring, met uw ambitie en met uw lied gaat het u zeker lukken...

Dat is, uwe hoogheid, het mooie vooruitzicht waarmee deze burgemeester voor even de touwtjes uit handen geeft. En deze sleutel vol vertrouwen aan u overdraagt.

Leve Utrecht. Leve Leemput. Alaaf.

Uw mening