Burgemeester Sluiting bistro Chez Jacqueline

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Korte Koestraat, 31 maart 2018

Beste mensen, beste Carolien, beste Frans, (Beste Cees, Tommy en Coosje) en natuurlijk... beste mevrouw Stien,

Laat ik beginnen met een recensie: het eten was vanavond voortreffelijk. Heike, Simone, Rob en ik hebben lekker gegeten. Maar ik ben hier met nog een reden… Want een van de aardige kanten van burgemeester zijn, is dat je soms iets mag openen. Bijzondere momenten altijd. Maar voor een sluiting word ik minder vaak gevraagd… Vandaag wel. En ik ben heel blij dat ik bij deze sluiting mag zijn. Want vandaag sluiten we 40 jaar Utrechtse restaurantgeschiedenis af. Een instituut sluit zijn deuren.

Want dat is Chez Jacqueline. Een instituut. Dat Chez Jacqueline al zo lang meedraait, is een top prestatie. Want restaurants komen… en gaan soms net zo snel. U bleef al die jaren open. Ook tijdens de bouw van  TivoliVredenburg. Toen was het een hele toer om ‘chez Jacqueline te komen’.

Die kachel kan alleen blijven branden als je klanten tevreden zijn. En tevreden blijven. Want die mensen komen terug. Laten een fooi achter. Geven een compliment. Zoals ik net. Ik ben wat dat betreft een beetje van de oude stempel… want tegenwoordig kan iedereen op internet zijn mening over het eten geven. Ze zeggen wel eens dat Nederland 17 miljoen bondscoaches heeft. Maar zeker ook 17 miljoen restaurantrecensenten… Mensen die online hun mening geven over het eten. Over de bediening. Over de ambiance. En die meningen kunnen niet mals zijn. Ongezouten. Pittig soms. Kritiek die restaurants kan breken. En ook maken.

En gelukkig lees je over Chez  Jacqueline veel positiefs. Eén recensent had een mooie omschrijving voor dit restaurant: ‘een tijdcapsule’. U serveert onvervalste klassiekers als: de Hollandse garnalencocktail, de tournedos met Roquefort en de dame blanche. Geen trendy interieur. Maar gewoon: bakstenen. Stoelen die lekker zitten. Een gezellige open haard... Een vaste staf die lekker voor je kookt. Haar best voor je doet. Dit alles maakt Chez Jacqueline tot… Chez Jacqueline. Uniek. En toch: met vertrouwde gezichten. Waar het voelt het als thuis. Dan verdien je in mijn ogen de eretitel ‘Huiskamer van Utrecht’. In deze stad het best denkbare compliment.

Beste mensen,

40 jaar restaurantgeschiedenis afsluiten doen we niet geruisloos. Geen diner zonder dessert. En mevrouw Stien, u krijgt vandaag een toetje. Ik hoop dat u daar nog ruimte voor heeft. Want naast dat je als burgemeester af en toe wat mag openen, en vandaag dus sluiten, mag ik ook wel eens wat moois weggeven. Een kers op de taart. En die verdient u. U, al jaren moeder overste van: het adres voor liefhebbers van de traditionele keuken, een oer-Utrechts familiebedrijf, jarenlang een begrip onder de Utrechters.

Mevrouw Stien, daarmee oogst u bewondering. En waardering. Daarom heeft het gemeentebestuur besloten u een Domtoren in Goud toe te kennen. Een zeer verdiende Domtoren, die ik op deze bijzondere dag graag aan u uitreik.

Uw mening