Burgemeester Start actie 'Lock me Up'

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Camping Ganspoort, 15 mei 2018

Geachte aanwezigen, deelnemers aan de actie Lock me Up,

Dank voor de gastvrijheid Robbin, erg leuk hier te zijn.

In de eerste plaats een groot compliment voor Heleen. Je laat je zo meteen opsluiten. Ik geef het je te doen: 12 uur op water en een kommetje rijst. In een hokje van 1 bij 2 meter. Met een dik hangslot erop.

Helaas is dit de dagelijkse praktijk voor veel meisjes in landen als India, Nepal, Thailand en Bangladesh. Miljoenen jonge meisjes, die dag in-dag uit slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie. Kinderprostitutie. Vreselijk.

Goed dat er deze week veel aandacht is voor die meisjes. Een week die in de ideale wereld helemaal niet nodig zou moeten zijn. Want in die ideale wereld kunnen meisjes gewoon kind zijn. Die spelen. Plezier hebben. Naar school gaan. En geen lustobject zijn.

Deze meisjes staan dankzij Free a Girl niet alleen. Al zeven jaar organiseert deze stichting de actie Lock me Up. Er is al veel geld opgehaald. En belangrijker… er zijn al veel meisjes bevrijd. Meer dan 4.000 al…

Dat lijkt een druppel op de gloeiende plaat. Maar… ieder bevrijd kind is er één. Daarom moeten deze acties doorgaan. Zodat meer kinderen kunnen worden bevrijd. Zodat de uitbuiters kunnen worden gestraft. Zodat deze praktijken kunnen worden aangepakt. Zodat deze meiden weer een plekje in de samenleving krijgen. Dat verdienen ze. En weer naar school kunnen. Weer lekker kunnen spelen  met vriendjes en vriendinnetjes. Gewoon... weer kind kunnen zijn.

Zoiets kost geld. Veel geld. En daarom ben ik zo blij met deze week. Met deze actie. Vrijheid is mij enorm dierbaar… en ik sluit mensen liever niet op. En vooral niet in die vreselijke kleine hokjes als deze.

Maar voor dit belangrijke goede doel maak ik graag een uitzondering. Mag ik deze dappere deelnemer Heleen verzoeken om plaats te nemen? Nogmaals: complimenten. Heel veel succes de komende 12 uur. En ik wens iedereen veel succes met deze actie. Als een volleerd cipier sluit ik je hierbij op…

Uw mening