Burgemeester Start bouw Gezondheidshuis

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Diakonessenhuis, 16 maart 2017

Heren Taks en Chen, (wijk)bewoners, dames en heren,

Voor mij 'A day after the night before' ... Desalniettemin is het voor mij een grote eer om vandaag te mogen bijdragen aan de start van het Gezondheidshuis. Vandaag - de dag en nacht na de Tweede Kamerverkiezingen - en op deze locatie. De locatie waar mijn beide kinderen zijn geboren. Ook voor mij persoonlijk is dit dus betekenisvol.

Mijn hart sloeg onlangs wel even over - dat gebeurt wel vaker - toen ik hoorde over de miraculeuze bevalling hier in het ziekenhuis. Geweldig nieuws, dat een vrouw haar eigen kind ter wereld kan brengen. Die deskundigheid op het gebied van gezondheidszorg is kenmerkend voor het Diakonessenhuis. En belangrijk voor een stad als Utrecht die zich langzaamaan ontwikkelt richting de 400.000 inwoners. Dat zijn bijna net zo veel mensen als er hier jaarlijks de poliklinieken bezoeken.

Het is daarom niet voor niets dat we ons buigen over de vraag: Hoe houden we onze stad leefbaar, maar ook gezond? Oftewel, Healthy Urban Living. We kunnen dat niet alleen en doen het samen met andere gemeenten, de provincie, de kennisinstellingen op het Utrecht Science Park en allerlei private partijen. We denken na over slimme oplossingen op het gebied van mobiliteit, wonen, energie en zorg. In een levendige en dynamische omgeving zorgen we voor een plek die gezond leven verder aanmoedigt.

We beschouwen Utrecht als een soort proeftuin van gezond, stedelijk leven. Kijken we waar het nóg beter kan, proberen we verschillen in gezondheid tussen inwoners verder terug te dringen en streven we ernaar dat de investeringen in de zorg voor iedere Utrechter te merken zijn. Het is goed te weten dat we ook uw steun hebben als het gaat om het adresseren van deze stedelijke uitdaging. Zodat u ook in de toekomst die kwalitatief hoogwaardige zorg kunt blíjven leveren. In samenwerking, eerste en tweede lijn, als collegiale buren van elkaar te midden in de wijk, de wijk Utrecht Oost. Samenwerken en met uw liefde, expertise en passie het werk ten behoeve van de patiënten te verrichten.

Dames en heren, Zoals gezegd, het is een eer te mogen bijdragen aan de start bouw van het Gezondheidshuis. Doe dat graag in de wetenschap dat velen aan de totstandkoming van dit alles hebben bijgedragen. De bedenkers, bouwers, investeerders en vrouwen en mannen voor- en achter de schermen. Ik wens iedereen voor de komende tijd heel veel succes! Utrecht krijgt er een pareltje bij. Van harte gefeliciteerd.